Investování do celých sudů se skotskou whisky bylo ještě před pár lety neznámým konceptem. Kdo neměl kontakty v palírnách nebo s lidmi z odvětví, neměl moc šancí, jak k takovému sudu přijít. V dnešní době ale patří sudy s whisky k jedné z nejziskovějších alternativních investic vůbec.
Každý nový investor, ať je sám milovníkem whisky nebo ne, se pochopitelně setká se spoustou nových pojmů a procesů, které rádi objasníme.:
Uskladnění
Sudy naplněné ve skotských palírnách zůstávají na dobu zrání přímo tam a nebo ve skladech sudů po celém Skotsku, podle kapacity. Z právního hlediska musí každý sud zrát na skotské půdě, až do stočení do lahví, pokud má být oficiálně označován za skotskou whisky (na etiketě po stočení do lahví, v aukcích).
WOWGR
(= Warehouse keepers, Warehouse premises, owners of goods and registered consignors)
Licenci WOWGR mají všechny legitimní právnické osoby obchodující se sudy s whisky nebo jiným bezcelním zbožím. Díky licenci mohou například objednávat přepravy sudů mezi sklady. Jsou také regulované britským daňovým a celním odborem, HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs).
Pojištění
Všechny sudy upisované přes Portu Gallery jsou zahrnuty v balíčku pojištění Cask Trade Ltd., britské společnosti obchodující se sudy s whisky. V rámci pojištění jsou sudy chráněny před krádeží, požáry a dalšími nepravděpodobnými událostmi.
Základní terminologie
– ABV = “Alcohol By Volume”, vyjádřeno v procentech – síla alkoholu
– OLA = “Original Liters of Alcohol”, litry alkoholu v den naplnění
– RLA = “Regauged Liters of Alcohol”, litry alkoholu (v sudu) po nejaktuálnějším přeměření
– Barrel (200 litrů) = Bourbon barrel, nejtypičtější sud, z dubového dřeva, používaný pro zrání skotské whisky. Je dovážený z USA po použití pro zrání americké whisky – bourbonu. Dodává whisky chuť vanilky a mandlí.
– Hogshead (250 litrů) = sud hogshead je v podstatě barrel sud, který je ve Skotsku rozebrán a s pomocí extra počtu dubových “tyčí” dán zpátky dohromady, vytvářející větší sud. Tento typ se případně používá pro dočasné naplnění sherry, aby následně dodal whisky nasládlou chuť a sytější barvu.
– Sherry butt (500 litrů) = sud po sherry, často dovážený ze Španělska, používaný pro znovunaplnění skotskou whisky a populární pro dodání nasládlé chuti a vínové barvy.