Search
Close this search box.

#245 – Avast přerostl Česko

Světové trhy pokračovaly v růstu i tento týden. Rostl akciový index v USA, S&P 500 přidal 0,5 %, panevropský Euro Stoxx 50 přidal 0,6 % a japonský Nikkei 225 rost o 1,3 %, britský FTSE 100 o 0,5 %. Naopak se příliš nedařilo čínskému SSE, když tento týden odepsal 0,8 %.

Bank of England rekordně zvyšuje sazby. Centrální banka Spojeného království ve čtvrtek zvýšila úrokovou sazbu o 50 bazických bodů na 1,75 % a postarala se tak o největší skok směrem vzhůru za posledních 27 let. Tento krok je odpovědí hlavně na vysokou inflaci, která by podle BoE měla na podzim vyskočit až na úroveň 13,3 %. Zároveň predikuje, že recese ve Velké Británii bude tou nejdelší od dob globální finanční krize.

Provokatérka Nancy. Zatím to není ekonomické téma, ale brzy může být. Předsedkyně sněmovny reprezentantů v USA Nancy Pelosi přiletěla na Taiwan. To se vůbec nelíbilo pevninské Číně a kolem tohoto relativně svobodného ostrova rozjela jedno z největších vojenských cvičení v historii. Čínská armáda pálí ostrou municí a Taiwan si stěžuje, že jde de facto o námořní blokádu. Další válka je to poslední, co v dnešní napjaté ekonomické situaci potřebujeme.

Vojenská cvičení pevninské Číny vyznačená na mapě

Předražený plyn v Evropě. Cena zemního plynu na evropské burze se po pár týdnech relativního klidu blíží rekordu z března tohoto roku. Jedna MWh aktuálně stojí přibližně 200 eur, při pandemii v květnu 2020 stála ani ne 4 eura. Vysoké ceny energií jsou jedním z hlavních důvodů inflace ve světě.

Tinder už netáhne. Firma Match Group, která mimo jiné vlastní i jednu z nejznámějších randících aplikací na světě, ztratila téměř 20 % během jednoho dne. Výsledky za druhý kvartál byly sice lepší než za první, trh ale čekal vyšší růst jak tržeb, tak i zisku. Ochota lidí randit online se prý nevrátila na předpandemickou úroveň, uvedl CEO. Od začátku roku ztratila Match Group polovinu hodnoty.

Airbnb se zvedá. Za druhý kvartál vzrostly pronájmy přes platformu o 25 %. Očekávání analytiků ale firma nenaplnila, a proto akcie padá o 5 %. Zaznamenala však jeden rekord: na Den nezávislosti, 4. července, vydělala společnost více peněz než jakýkoliv jiný den v historii. Může to znamenat návrat k před-covidovým číslům?

Robinhood propouští. Tržby této obchodní platformě poklesly o 44 %, a tak se zbavuje čtvrtiny svých zaměstnanců. Přitom jen o pár měsíců dřív propustila platforma už asi desetinu lidí. Propouštějí ale i jiné technologické firmy, jako Netflix nebo Amazon. Akcie Robinhoodu v reakci na propouštění posílily od úterka o 13 %.

Coinbase pod křídly největšího správce aktiv. Akcie Coinbase ve čtvrtek vyletěly o více než 10 % poté, co kryptoburza oznámila partnerství se společností BlackRock. A tak si i institucionální klienti budou moci nakupovat bitcoiny. Spojenectví je důkazem toho, že navzdory turbulencím na krypto trzích v letošním roce je o digitální měny stále zájem, a to i mezi velkými hráči na trhu.

Bye bye Avast. Tento týden bylo schváleno spojení české technologické společnosti Avast s americkou NortonLifeLock a akcie Avastu vystřelily o 40 %. Firma tak odchází z burzy, obchodování s jejími akciemi bude na pražské burze zastaveno 9. září. Nově vzniklý gigant bude mít centrály v Praze a americké Tampě.

HSBC se daří. Britské bance se podařilo porazit očekávání analytiků pro druhé čtvrtletí o více než 1 mld. dolarů. Navíc slíbila obnovit výplatu dividend, se kterou přestala po 16 letech v roce 2020. Kvůli přerušení výplaty dividendy se HSBC dostala pod tlak čínské finanční skupiny Ping An, která by ráda viděla rozdělení britské banky na dvě části. K tomu se ale podle všeho zatím neschyluje.

Velmi pěkně se ale daří i českým bankám. ČNB jim zvyšováním sazeb přihrála miliardy navíc –⁠ podle svých analýz si tak banky v první polovině roku přišly na 54 miliard korun. To je nárůst o 80 % v porovnání s prvním pololetím roku 2021.

ČNB sazby tento týden už nezvedla. Hlavní úroková sazba tak zůstává na 7 %, i když inflace je nejvyšší za 30 let a teorie i praxe velí sazby zvyšovat. Podle slov nového guvernéra Michla bude inflace i nadále růst, a průměr za celý rok je odhadován na 16,5 %. To by znamenalo, že se měsíční inflace dostane až na úroveň 20 %. Pro příští rok předvídá ČNB růst HDP o slabých 1,1 % s rizikem korekce směrem dolů.

Tento týden jsme vydali také Portu Crypto newsletter shrnující dění na krypto trzích za uplynulý měsíc. Pokud chcete obdržet jeho příští vydání, stačí si založit první Crypto investici.

Pěkný víkend!


CBDC hackathon a datový Oscar pro Prahu

Německo investuje do fotovoltaiky plovoucí na moři. Naděje pro věřitele Sberbank. Sklady se zaplňují roboty.


Akcie, krypto i alternativy. Do čeho a jak investovat „z gauče“

Moderní investiční platformy a aplikace umožňují jednoduchý a rychlý nákup téměř čehokoli, od akcií a kryptoměn až po alternativy.


Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 3,85 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme