Search
Close this search box.

První polovinu roku ovládly technologické a japonské akcie

stock-2463798_1280-2

V červnu jsme byli na akciových trzích svědky dalších překonávání historických maxim. Daří se zejména americkým a japonským akciím, evropské svým výkonem mírně zaostávají a nejhůře jsou na tom čínské akcie a akcie rozvojových zemí.

V rámci hlavních světových akciových indexů je na tom nejlépe americký technologický index Nasdaq Composite s výnosem 20,1 % a to i díky velmi silnému červnu, ve kterém poskočil o 5,4 %. Technologickým firmám se daří díky rozmachu umělé inteligence v čele s akciemi Nvidie, které letos vzrostly již o 156 %. Svá historická maxima ale posouvají výše i další velké technologické firmy jako Apple (14 %), Amazon (29 %), Microsoft (21 %), Alphabet (31 %) a Meta (46 %). Širší S&P 500 si letos připsal 15,1 %. Americké akcie jsou poháněny nejen šílenstvím kolem umělé inteligence, ale také optimismem, který doprovází očekávané snižování úrokových sazeb na podzim.

Už druhý rok v řadě je na tom výborně i japonský Nikkei 225, který v první polovině roku vzrostl o 19,1 % a atakuje poprvé v historii hranici 40 000 bodů. Japonským akciím se daří díky nízkým úrokovým sazbám, přívětivé korporátní politice v oblasti dividend a vlastních odkupů akcií a zejména nejslabšímu jenu za posledních 38 let. Slabá japonská měna podporuje tamní exportéry, protože jejich výrobky se stávají pro zahraničí levnější, a tak jim rostou zisky.

Evropské akcie v červnu vymazaly část svých předešlých zisků, přičemž je stáhly dolů zejména akcie francouzských firem poté, co byly oznámeny výsledky eurovoleb a vypsání předčasných parlamentních voleb ve Francii. Přesto si klíčový index eurozóny Euro Stoxx 50 připsal od začátku roku slušných 9,8 %. Jde o odrážení oživování ekonomiky starého kontinentu. Panevropský Stoxx Europe 600 mírně zaostává s výkonem 7,7 %. Z pohledu hlavních evropských indexů je na tom nejlépe německý DAX 40 s 9,4 % následovaný britským FTSE 100 s 6,1 %. Francouzský CAC 40 kvůli politickému napětí zaostává s 1,1 %. Za svůj výkon se rozhodně nemusí stydět ani české akce. Zdejší index PSE si připsal v první polovině roku 9,3 %.

Zatímco akciím rozvinutým zemí se daří, což potvrzuje výkonnost indexu MSCI World (10,8 %), rozvojové trhy zaostávají. Index MSCI Emerging Markets v letošním roce vzrostl pouze o 6,1 %, přičemž jej dolů táhnou zejména čínské akcie. Tím se nedaří z důvodu slabého ekonomického růstu, problémům v sektoru nemovitostí a geopolitického napětí. Index Hang Seng je letos vyšší pouze o 5,5 % a na současné hodnotě 17 000 bodů se obchodoval již před finanční krizí v roce 2006. Dvojnásobně lepší výkon mají indické akcie, když tamní Nifty 50 stoupl o 11 %, čímž pokračuje v silném růstu a překonává historická maxima.

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 3,85 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

Portu Krok za krokem

Portu Krok za krokem

Vítejte na cestě chytrého investora. Jsme nadšení, že právě vy začínáte nyní investovat s Portu!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt – Revoluce v zajištění na stáří | Jana Brodani

Od 1. 1. 2024 bude možné si založit tzv. Dlouhodobý investiční produkt (DIP), který otevírá další možnost, jak si odkládat na důchod s daňovým zvýhodněním. Co to vlastně DIP je a jaká je jeho finální podoba? To nám v rozhovoru přiblížila Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky (AKAT).

Kolik vyděláte s Portu?

Tato otázka vás určitě všechny velmi zajímá. My bychom vám rádi řekli, o kolik bohatší budete za x