Search
Close this search box.

Fintech review – Vakcíny na dark webu a strasti práce z domova

Přinášíme vám deset nejdůležitějších zpráv a událostí ze světa Fintech a ekonomiky tohoto týdne.

  1. Nový fond chce investovat do technologií. Cíl: vybrat na nákupy přes miliardu (E15.cz). Prime Fund Jana Svobody vyhledává společnosti kolem technologií, internetu věcí (IoT), cloudových a e-commerce řešení, ale také kryptoměn či blockchainu. Projektům nabízí kromě financí i pomoc s růstem a expanzí. Od investorů chce vybrat miliardu korun a ještě během letošního roku má v plánu investovat stovky milionů.
  2. Na dark webu trh s vakcínami kvete. Od prosince nabídky narostly o 400 procent (Forbes.cz). Vakcíny se na dark webu začaly objevovat už v prosinci, tehdy stály okolo 250 dolarů za nespecifikovanou dávku. Nyní se prodávají za 500 až 1000 dolarů. Na tržištích se objevují i vakcíny známých značek, pravost však pochopitelně není možné před objednáním potvrdit.
  3. Creditas: Soutěž o 60 tisíc podpoří nové bankovnictví (Peníze.cz). Do nového internetového bankovnictví přešla od jeho srpnového spuštění víc než polovina klientů, kteří používají internetbanking. Creditas by chtěla v půlce roku starou verzi vypnout, a tak klienty motivuje soutěží. Té se automaticky zúčastní každý, kdo do 31. března provede aspoň pět transakcí přes Creditas Banking.
  4. Mall Pay vyrostl na dvojnásobek. Průměrná cena nákupu s odloženou platbou byla 1 200 Kč (MobilMania.cz). Mall Pay v roce 2020 získal licenci na poskytování platebních služeb a vydal vlastní platební kartu. I díky ní služba meziročně zdvojnásobila objem plateb na 150 milionů korun.
  5. Datovkám se při covidu dařilo: Češi loni poslali rekordních 112 milionů datových zpráv (Světchytře.cz). Za rok 2020 vzniklo 112 tisíc nových datových stránek, což je skoro dvojnásobek dosavadního ročního rekordu. Vyšší zájem o elektronickou komunikaci s úřady se dá očekávat i letos.
  6. Antimonopolní úřad povolil vstup francouzského investora do Rohlík.cz (Lupa.cz). Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválil vstup francouzského investora Partech Partners SAS do online supermarketu Rohlík.cz. Podle informací z minulých týdnů půjde o investici v hodnotě asi 2,6 miliardy korun.
  7. Scio vykročilo mimo vzdělávání a školy. Miliony korun investuje do české účetní platformy Wflow (CzechCrunch.cz). Společnost Scio, známá hlavně díky svým srovnávacím testům, které v přijímacím řízení využívají české a slovenské vysoké školy, objevuje nové obzory. Za vyšší miliony korun Scio získalo desetiprocentní podíl ve startupu Wflow, který se zaměřuje na digitalizaci a automatizaci účetnictví. Kromě finanční pomoci, kterou Wflow použije k urychlení expanze na českém trhu a ke vstupu na trh slovenský, Scio pomůže startupu dostat produkt do škol a univerzit.
  8. Raiffeisenbank spojí dvě mobilní aplikace pro bankovnictví a podpis do jedné (Měšec.cz). Aplikace RB Klíč bude integrována do mobilního bankovnictví Mobilní eKonto. Klienti si budou muset znovu nastavit S-PIN, ten ale nemusí být odlišný od dosavadního. RB Klíč zatím bude fungovat i odděleně, v horizontu týdnů se jej však banka chystá vypnout.
  9. Nebýt pořád k dispozici. Zaměstnanci by podle EP měli mít možnost odpojit se (ČT24.cz). Rozšíření práce z domova během koronavirové pandemie upozornilo na problém, se kterým se mnozí potýkají již delší dobu. Díky takřka všudypřítomné konektivitě se od zaměstnanců často vyžaduje, aby neustále reagovali na e-maily či pracovní telefony. Podle některých europoslanců nedostačuje současná legislativa a stanovení pracovní doby by se mělo přizpůsobit digitální době.
  10. Investování v nové realitě aneb Jaká portfolia obstojí v roce 2021 (InvestičníWeb.cz). Jak se (z pozice investora) vypořádat s novou realitou? Jakým výzvám dnes trhy čelí a jak upravit investiční portfolia pro letošní rok? To byla témata, kterým se ve čtvrtek 21. ledna věnovala konference NN Investment Partners Tržní výhled aneb Co nás čeká v tomto roce. Na akci vystoupili přední světoví investiční experti.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 4,1 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

Portu BETA – a co dál?

Pokud odebíráte náš newsletter, případně jste nás právě objevili a rozhodli se zaregistrovat, určitě jste zaznamenali, že Portu