Search
Close this search box.

Takhle vypadá více než dvousetletá historie finančních trhů v jedné tabulce

Dlouhodobý růst akciového trhu

Minulá výkonnost není zárukou budoucích výnosů, upozorňují disclaimery všech investičních produktů. Přesto se investoři rádi dívají do zpětného zrcátka a z tohoto pohledu se pokoušejí odhadnout, kde hledat atraktivní výnosy.

Následující přehled z dílny Deutsche Bank nabízí pohled až 220 let do historie. Ještě jednou se sluší upozornit, že o budoucím vývoji čísla nic neříkají, na druhou stranu šíře a hloubka tohoto historického exkurzu je ojedinělá a může nabídnout přinejmenším náznaky toho, jak si jednotlivá aktiva v USA vedla v různých ekonomických či politických epochách.

Výkonnost amerických aktiv

Čísla mimo jiné potvrzují, že investování by vždy mělo být dlouhodobou záležitostí. Například pohled na výkonnost akcií v různě dlouhých obdobích ukazuje, že v posledních pěti, respektive deseti letech dosahovaly průměrné roční výnosy nestandardně vysokých úrovní, v horizontu od zhruba 15 až do 200 let jsou však průměrné roční výsledky velmi podobné. Současně pohled na toto srovnání připomíná, že nadprůměrná výkonnost amerických akcií z posledních zhruba deseti let nebude trvat věčně.

Zajímavý je rovněž pohled na komodity, které registrují i ve stoletém horizontu záporný průměrný roční reálný výnos, například samotné zlato je ale ve stoletém horizontu v plusu. Slabá historická výkonnost komodit podsouvá otázku, zda je současný příklon investorů k nim rozumný, pravdou ale je, že v dobách zvýšené inflace se komodity i v historii ukazovaly být zajímavou sázkou.

Ben Carlson ze společnosti Ritholtz Wealth Management také na pozadí těchto čísel připomíná důležitost diverzifikace portfolia. Upozorňuje, že z posledních jedenácti dekád dosahovaly americké akcie ve třech záporného průměrného ročního reálného výnosu. V letech 2000-2009 byly akcie ve Spojených státech dokonce jedinou z hlavních tříd aktiv se záporným průměrným ročním reálným výnosem.

„Je velká pravděpodobnost, že během příštích let budou výnosy jednotlivých aktiv nižší než v uplynulých padesáti až sto letech. Trhy už nejsou jen doménou bohatých, k informacím mají přístup všichni bez výjimky a úrokové sazby centrálních bank jsou extrémně nízké, zatímco valuační násobky nejsou daleko od historických maxim. Na druhou stranu poplatky brokerů nikdy nebyly nižší a nabídka investičních produktů je nejširší v historii. Pokud vezmeme v potaz tyto dva faktory, měly by sice budoucí hrubé výnosy být skutečně nižší, avšak čisté vyšší,“ říká Ben Carlson.

—————————————————————–

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

– Článek není investičním doporučením
– Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
– Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
– Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
– Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

 

Zdroje:
A Wealth of Common Sense
Deutsche Bank

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 4,1 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

holka s nákupem

Trpělivost přináší peníze

Lidská mysl je příliš složitá a rozmanitá na to, aby se dala popsat (byť sebesložitějším) ekonomickým modelem. Ačkoliv