Search
Close this search box.

Jak se od roku 2010 změnily ceny nemovitostí ve světě a v ČR

Ceny nemovitostí v České republice

Nejen v Česku, ale i v mnoha dalších zemích světa se zdá, že ceny nemovitostí neustále rostou. Není se čemu divit, nemovitosti totiž splňují vzácnou kombinaci nezbytnosti, užitečnosti, a pro mnohé slouží také jako primární investice k budování bohatství. A právě tento poslední aspekt v kombinaci s rostoucí poptávkou v mnoha zemích žene ceny bydlení do nebeských výšin.

Česká republika není sama, kde za posledních 12 let rostly ceny nemovitostí raketovým tempem. Z dat 57 různých zemí vyplývá, že největší nárůst cen zaznamenaly vyspělé ekonomiky, tedy nejrozvinutější země světa. Ve všech měřených zemích se však reálná cena bydlení od roku 2010 zvýšila v průměru o téměř 30 %.

V čele skupiny 45 zemí s rostoucími cenami bydlení je Island, kde se místní reálné ceny od roku 2010 více než zdvojnásobily.

Mezi další země s 85 % nebo vyšším nárůstem cen bydlení patří Estonsko, Nový Zéland, Chile, Turecko, Kanada a Lucembursko. Do této skupiny převážně vyspělých ekonomik se ale zařadilo i Turecko (+91 %) a Chile (+95 %). K nižšímu nárůstu cen bydlení došlo i v dalších rozvíjejících se ekonomikách. V Indii a Malajsii vzrostly ceny bydlení o 59 %. Podobně i na Filipínách (50 %) a v Kolumbii (40 %) rostly reálné ceny rychleji než celosvětový průměr.

Ne všechny země ale zaznamenaly velký nárůst cen bydlení. Některé země v Evropě, včetně Francie, Belgie a Chorvatska, a také Asie, a to konkrétně Čína a Singapur zaznamenaly méně než 20% růst reálných cen.

Největší pokles cen byl zaznamenán v Rusku, Řecku a Itálii, kde ceny bytů klesly o více než 20 %. Tyto případy nám však také umožňují vidět inflaci v akci. Například v Rusku, přestože reálné ceny bydlení poklesly o 33 %, nominální ceny (které nezohledňují inflaci) vzrostly o více než 50 %. V Jihoafrické republice, kde reálné ceny poklesly o 5 %, nominální ceny vzrostly o 72 %.

Nemovitostní trh v ČR

Ceny nemovitostí v Česku se od roku 2010 zvýšily (nominálně) o zhruba 130 %. Není se čemu divit, investici do cihel prostě milujeme. Naposledy začaly ceny extrémně stoupat na počátku koronavirové pandemie, kdy byla inflace relativně nízká.  Úroková sazba ČNB byla historicky jednou z těch nejnižších, protože se centrální banka snažila utlumenou ekonomiku kvůli pandemii nastartovat. Levných úvěrů lidé využívali a na nemovitosti si začali hojně půjčovat, což cenu nemovitostí rapidně zvyšovalo.

Situace se ale změnila a inflace v roce 2022 začala kvůli několika vnějším i vnitřním faktorům 2022 strmě stoupat. To přinutilo ČNB zvýšit hlavní úrokovou sazbu, aby utlumila poptávku a inflaci snížila. Úroková sazba je od loňského června na úrovni 7 % a k dalšímu navyšování se neuchýlila i přes to, že inflace od té doby dále narůstala. Stejně tak se ke změně úrokové sazby nejspíše neuchýlí ani nyní, přestože inflace začala zpomalovat.

Hypotéky jsou rekordně drahé, což v kombinaci s drahými nemovitostmi logicky vyústilo v nezájem lidí si nemovitost na hypotéku pořizovat. Ve většině regionů začaly nemovitosti dokonce klesat a ceny především starších bytů se v průměru meziročně snížily o zhruba 9 %. Čím více se bude inflace snižovat, tím dřív se ČNB uchýlí ke snižování úrokové sazby, což by postupně mělo vyústit v pokles průměrné nabídkové sazby hypoték. Ta se v květnu dostala na 6,32 %, zatímco průměrný úrok u nově sjednaných hypoték v dubnu 2023 činil 5,89 %.

Pokud v budoucnu hypotéku plánujete, ale zatím nemáte peníze na její základ, můžete šetřit efektivněji než třeba jen hromadit peníze na běžném účtu. Portu umožňuje investovat jak do rizikovějších portfolií, složených zejména z akcií, které jsou ideální pro dlouhodobý horizont, tak i do těch konzervativnějších. Tam jsou více zastoupeny například dluhopisy nebo komodity a jsou vhodnější pro kratší horizont. V našem vstupním investičním dotazníku si zkrátka můžete sestavit portfolio na míru.

Pokud budete peníze potřebovat například za rok nebo dva a nechcete je nechat ležet ladem, můžete využít také Investiční rezervu. Ta využívá úročenou hotovost spolu s investičními nástroji tak, aby chránila vaše úspory při co nejmenší rizikovosti. Složení Investiční rezervy je nastaveno tak, aby chránilo peníze před znehodnocením a současně minimalizovalo riziko kolísání hodnoty. Využívá se proto hlavně úročená hotovost, která je pro dobrou diverzifikaci doplněna o dluhopisy, akcie a zlato. Na výběr máte k dispozici dvě varianty –⁠ opatrnější a odvážnější. Zde si na Investiční rezervu můžete přečíst 10 nejčastějších dotazů.

___________________________________

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

– Článek není investičním doporučením

– Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů

– Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové

– Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích

– Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 4,1 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

stocks investing

Jak fungují indexové fondy?

Spousta lidí se investování vyhýbá. Ze strachu. Průzkum společnosti Ally Invest ukázal, že 65 % dospělých tvrdí, že

jak-investovat-v-dobe-klesajicich-sazeb

Úrokové sazby klesají. Jak se zachovat?

ČNB pokračuje ve snižování úrokových sazeb. Nastal tak nejvyšší čas k přesunu volných financí do aktiv, které mohou nabídnout zajímavější výnos.