Search
Close this search box.

Jak se japonská whisky stala symbolem luxusu

Japonská whisky si v posledních letech vybudovala unikátní postavení na mezinárodním trhu s alkoholem. Její popularita je důsledkem vzácné kombinace kvality, řemeslného zpracování a jedinečných chuťových profilů, které oslovují milovníky whisky po celém světě.

Významným faktorem, ovlivňujícím růst ceny japonské whisky, je její omezená nabídka způsobená dlouhodobým procesem zrání, který je pro výrobu tohoto nápoje nezbytný. Mimo prémiové značky jako Suntory’s Hibiki Japanese Harmony nebo Yamazaki Single Malt, které v posledních letech zaznamenaly výrazný nárůst ceny, rostou také ceny méně známých značek. Tento trend podtrhuje skutečnost, že poptávka po japonské whisky výrazně převyšuje její nabídku, což je ještě umocněno její rostoucí popularitou na mezinárodních akcích a trzích.

Rostoucí zájem logicky vedl k prudkému nárůstu cen, přičemž některé prémiové značky zaznamenaly v posledních pěti letech až 40% nárůst. Růst cen je dán především omezenou nabídkou, která nestačí držet krok s rostoucí poptávkou, částečně způsobenou dlouhým procesem stárnutí whisky. Podle dat Nikkei POS se průměrná cena whisky a brandy v říjnu 2023 zvýšila o 20 % oproti říjnu 2018.

Vrcholné kousky jako Suntory’s Hibiki Japanese Harmony a jejich 700 ml láhev whisky zaznamenaly za stejnou dobu nárůst ceny téměř o 40 %. Cena Yamazaki single malt whisky vzrostla o přibližně 25 %. Vzrostly ale také ceny produktů od Nikka Whisky, včetně Yoichi a Miyagikyo. Suntory reagovalo na rostoucí náklady zvýšením doporučené maloobchodní ceny Yamazaki o 7 % od dubna 2022, avšak tržní ceny tyto návrhy výrazně překonaly.

Ceny se zvýšily kvůli nedostatku dodávek v souvislosti s rostoucí pověstí a oblibou japonské whisky na domácím i zahraničním trhu a lihovary se těžce snažily uspokojit rostoucí poptávku po svých oblíbených značkách.

Japonská whisky si v letech 2000 až 2010 vydobyla pozoruhodnou mezinárodní pověst a japonské značky opakovaně získávaly nejvyšší ocenění na prestižních mezinárodních soutěžích. V čele boomu stály značky jako Suntory’s Hibiki a Yamazaki a Nikka’s Taketsuru.

To se promítlo i na jejím vývozu, který dosáhl v roce 2022 56 miliard jenů, což je od roku 2012 více než 22násobný skok. Tento prodloužený nedostatek dodávek ovlivnil i trh s „použitou“ whisky, kde ceny oblíbených značek, jako je Yamazaki 12 let, dosahují kolem 18 000 jenů, přestože doporučená maloobchodní cena je 10 000 jenů.

Neustálé inovace a rozvoj

Výrobci japonské whisky se neustále snaží o inovace a rozvoj, aby udrželi krok s rostoucí poptávkou a zároveň zachovali vysokou úroveň kvality svých produktů. Výrobci investují desítky miliard jenů do rozšíření svých destilačních zařízení a skladů, což je klíčové pro zajištění dostatečné produkce v budoucnu.

Investice ukazují odhodlání průmyslu nejen reagovat na současné tržní podmínky, ale také připravit se na budoucí růst. S tím, jak se japonská whisky stává stále populárnější na mezinárodních trzích, výrobci také hledají způsoby, jak zlepšit efektivitu produkčního procesu a zároveň udržet charakteristické rysy, které japonskou whisky odlišují.

Japonské destilérky, včetně Suntory, Nikka a Kirin Holdings, se dohodly na dobrovolných standardech kvality, aby zajistily, že produkty označované jako japonská whisky splňují určitá výrobní kritéria. Toto zahrnuje požadavek, aby byla whisky vyrobena z ječmenného sladu a vody získané v Japonsku, což odráží snahu chránit pověst a podpořit růst v tomto sektoru.

Celkově je budoucnost japonské whisky světlá, přičemž odvětví čelí výzvám, jako je další definování a zajištění kvality, s odhodláním a inovativním přístupem, který naznačuje připravenost překonat tyto výzvy a udržet si vedoucí postavení na globálním trhu s whisky.

Sběratelská hodnota a kultura

Paralelně s rostoucí popularitou japonské whisky se rozvíjí i sběratelská kultura, která je ochotna platit astronomické sumy za vzácné a limitované edice. Tento fenomén je zřejmý nejen v Japonsku, ale po celém světě, kde se láhve japonské whisky stávají ceněnými objekty, jejichž hodnota v čase neustále roste.

Významnou roli v tomto trendu hraje historie a tradice, ale také příběhy stojící za jednotlivými značkami. Výsledkem je, že japonská whisky překračuje svůj původní účel a stává se nejen předmětem užívání, ale i investice a symbolu prestiže. Vzhledem k tomu, že některé lahve dosahují na aukcích cen v řádech stovek tisíc dolarů, je zřejmé, že zájem o tuto ušlechtilou kapalinu bude nadále růst.

S rostoucí poptávkou na mezinárodních trzích, investicemi do rozšiřování výrobních kapacit a rozvojem sběratelské kultury se japonská whisky stále více etabluje jako světově uznávaný luxusní produkt.

Výzvy a budoucnost

Japonský průmysl whisky čelí výzvě, jak uspokojit rostoucí globální poptávku vzhledem k omezeným kapacitám výroby a nutnosti dlouhého zrání produktu. Reakcí na tuto situaci jsou rozsáhlé investice do rozšiřování výrobních kapacit, jako jsou například dvouleté renovace destilérek Yamazaki a Hakushu, na které společnost Suntory vynaložila desítky miliard jenů.

Například dodavatel prémiové japonské whisky Suntory Spirits oznámil rozšíření kapacity v reakci na globální poptávku s plánem, že produkce může do roku 2027 podstatně vzrůst. Společnost za poslední dekádu investovala více než 60 miliard jenů do zvýšení produkční kapacity, včetně rozšíření skladovacích zařízení. Tato expanze přichází v době, kdy se počet craftových destilérek whisky v Japonsku zvyšuje, což odráží snahu využít současného boomu.

Tyto kroky naznačují, že ačkoliv se trh s japonskou whisky může krátkodobě potýkat s výzvami souvisejícími s nedostatkem produktu, dlouhodobé perspektivy jsou světlé. Výrobci se snaží nejen rozšířit produkci, ale také udržet vysokou úroveň kvality, což je klíčové pro zachování dobré reputace japonské whisky na světovém trhu. Dá se tak tvrdit, že budoucnost japonské whisky je navzdory výzvám zářná.

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 3,85 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

Top 3 podle Martina Stuchlíka

Spolu se spuštěním možnosti investovat do individuálně složených strategií Portu připravilo investiční sérii rozhovorů „Top

stock split

Jak funguje dělení akcií?

Dělení akcií, v angličtině označované jako Stock Split, je přesně to, co si pod tímto pojmem představíte. Tak