Search
Close this search box.

FinTech review – Příjmy FinTechů dosáhnou na 1,5 bilionů USD a další novinky

fintech-review-17-03-tiny

Přinášíme vám shrnutí těch nejzajímavějších novinek ze světa FinTechu z uplynulého týdne. 👇

Přijmy FinTechů dosáhnou do roku 2030 na 1,5 bilionů USD

Co se stalo:

Současné příjmy FinTechů ve výši 320 miliard dolarů představují pouhá 3 % příjmů všech finančních společností. Podle nového odhadu se ale do roku 2030 zvýší více než čtyřnásobně na 1,5 bilionů dolarů. FinTechům se daří růst rychleji než zavedeným firmám a pokrok v oblasti generativní umělé inteligenci a pokračující rozvoj oblasti embedded finance znamená, že největší růst FinTechy stále čeká.

Co to znamená:

Od roku 2021, kdy se FinTechy dostaly na vrchol, klesla ocenění finančně technologických firem z 20násobku ročních příjmů až na 4násobek. Celosvětový FinTech trh však nadále roste silným tempem. Za poslední dva roky se jejich příjmy zvýšily o 14 % ve všech odvětvích a o 21 %, pokud vyloučíme kryptoměnové a čínské FinTechy.

Zpráva nastiňuje čtyři trendy, které budou v nadcházejících letech hnací silou tohoto odvětví. Zmíněné embedded finance a generativní AI, dále poté otevřené bankovnictví a tzv. connected commerce.

Další FinTech zprávy

Krypto startup spustil tokenizované americké státní dluhopisy. Startup Hamilton dluhopisy tokenizuje na tzv. druhé vrstvě bitcoinové sítě. Druhá vrstva je v tomto směru velice dobrým nápadem, neboť má standardně podstatně menší poplatky a rychlejší fungování. Výhody novinky mají podle tvůrců spočívat ve využití stabilní bitcoinové sítě a zároveň nabízet zajímavý výnos odvozený od úroku daných dluhopisů.

Apple se dohodl s EU a zpřístupní NFC chipy ve svých zařízeních. Evropská komise tak nebude trvat na vysoké pokutě, kterou Applu chtěla udělit za to, že firma bránila u iPhonů jiným společnostem vytvořit software, který by využíval bezkontaktní platby pomocí NFC chipu. Americký technologický gigant umožní poskytovatelům mobilních peněženek a platebních služeb bezplatný přístup k funkcím NFC v zařízeních se systémem iOS a jejich spolupráci prostřednictvím sady rozhraní API, aniž by museli používat Apple Pay nebo Apple Wallet.

Investice do FinTechů klesly o 19 %. Pokles investic do finančně tecnologických firem pokračoval i v první polovině roku 2024. Současně ale vykazuje známky dosažení dna. Celkový kapitál investovaný do FinTechů v celosvětovém měřítku dosáhl v 1. pololetí 2024 výše 15,9 miliardy dolarů, což představuje pokles o 19 % ve srovnání s 2. pololetím 2023, kdy celkové investice dosáhly 19,5 miliardy dolarů.

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 3,85 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

Nejdražší vozy roku 2019

Jak všichni víme, mnoho zásadních obchodů s klasickými vozy je realizováno s pomocí aukčních domů. Po celém