Search
Close this search box.

Žhavá novinka – Blockchain ETF

blockchain

Leden a začátek února roku 2018 se ukázal být nejhorším obdobím pro kryptoměny a především pro investory sázející na jejich růst. Nejznámější z nich, Bitcoin, se propadl na třetinu svého maxima. Ať už vývoj digitálních měn dopadne jakkoliv, zůstane po nich minimálně jedna technologie, která najde využití v mnoha, často i těžko představitelných oborech – Blockchain.

Blockchain je technologií, která vstupuje do různých oblastí díky svému univerzálnímu využití. V budoucnosti ho tak budeme moci čím dál tím častěji nalézt ve firmách a aplikacích, které se zabývají nebo mají co do činění s transakcemi a záznamy. Blockchain je lákavý svou jednoduchostí a transparentností. Jak blíže funguje se můžete dočíst v našem článku o kryptoměnách.

Na jeho rychlé rozšíření reagují nová ETF, sledující vývoj firem spojených s touto technologií. V době psaní tohoto článku existují hned 4 ETF se zaměřením na blockchain. Dohromady je pod jejich správou téměř 350 milionů USD (přes 7 miliard korun).

Tabulka 1: Seznam ETF se zaměřením na blockchain (zdroj)

Kód ETF Objem (v mil. USD) Nákladovost (roční)
BLOK 160,47 0,70%
BLCN 102,63 0,68%
LEGR 11,12 0,65%
KOIN 3,48 0,65%

Složení ETF

Všechna 4 ETF lákají investory svým zaměřením na blockchain. Ve skutečnosti však většina sledovaných akcií patří velkým technologickým firmám, jejichž zaměření na blockchain je často jen jejich minoritním zájmem. Důvod je v tomto případě jasný. Obchodovatelných společností, jejichž hlavním „produktem“ je blockchain, je jen hrstka a vytvořit ETF složené pouze z nich je zatím nemožné.

U všech ETF tak nalezneme společnosti, jako Microsoft, Intel, NVIDIA, či IBM. Tento fakt přispívá k tomu, že tato ETF často kopírují vývoj trhu a nejsou až takovou novinkou, jak by se na první pohled mohlo zdát. Proti tomu se však hájí Matthew Markiewicz, šéf společnosti Innovation Shares, která stojí za nejnovější z nich: „Pomocí našeho algoritmu, řízeného umělou inteligencí, přidáváme nové firmy, které se zabývají technologií blockchainu.

Poplatky

Náklady za správu těchto nových ETF jsou jednou z věcí, která investory může odradit. Jsou několikanásobně vyšší než nákladovost klasických technologických ETF. Využívají tak zájmu, který o tuto nově oblíbenou technologii je, a vědí, že investory se zájmem o investici neodradí ani vyšší poplatek.

S propadem kryptoměn se tak objevuje nová, bezpečnější investice pro fanoušky technologických inovací. Blockchainová ETF v Portu pečlivě sledujeme a jejich zařazení do klientských portfolií tak nemusí být vzdálenou budoucností.

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 3,85 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

Jak odejít do důchodu ve třiceti

Spořící „extrémista“ Mr. Money Mustache (MMM) nabízí na svém blogu zajímavou úvahu: každá maličkost ve vašich

Změna úpisu Portu Gallery

Jak funguje nový systém úpisů?

Portu Gallery přistupuje ke změně systému úpisů. Nový systém adresuje některé stávající nedostatky a vytváří menší tlak na

Co znamená propad čínských akcií?

Čínské akcie prožívají tvrdý pád a z hlediska ocenění se jeví mimořádně lacině. Je to skutečně tak a dokážou se vzpamatovat?

Co je dluhopis?

Po představení pojmu akcie je dalším logickým krokem článek o druhém nejznámějším cenném papíru. Jak titulek napovídá, podíváme