Search
Close this search box.

Silné euro v tomto týdnu ústředním tématem na globálních trzích

Globální akciové trhy v tomto týdnu procházely nejednoznačným vývojem, přičemž i nadále setrvávaly pod vlivem geopolitického napětí a běsnění přírodních živlů. Situace na korejském poloostrově zůstává i nadále daleko od zklidnění – o víkendu můžeme od severokorejského vůdce očekávat další “dáreček” v podobě testu balistické rakety při příležitosti založení KLDR.

Zatímco jih USA začíná sčítat škody po hurikánu Harvey, nad Atlantikem se zformovala další bouře, tentokráte s prozaickým názvem Irma. Už nyní je jasné, že Harvey se stane nejdražší přírodní katastrofou v USA s odhadem škod 180 mld. dolarů, avšak Irma, která se prozatím prohnala Karibikem a o víkendu plně zasáhne stát Florida, zřejmě nezůstane ve stínu svého bratra a díky své síle bude jedním z nejsilnějších hurikánů ve zdokumentované historii Atlantiku.

Hlavní americké akciové indexy v týdenní bilanci mírně ztrácely – S&P 500 -0,3 %, Dow Jones -0,6 %, Nasdaq -0,7 %, panevropský index Stoxx 50 v týdenní bilanci stagnoval, zatímco německý DAX, povzbuzen bezmála 5procentními nárůsty akcií automobilek Daimler, Volkswagen a BMW, pak v týdenní bilanci narostl o více než procento.

Graf: Vývoj indexů S&P500, Dow Jones a Nasdaq

Globálním měnový párům i nadále dominovalo euro, které prorazilo nad úroveň 1,20 vůči dolaru, přičemž v týdenním srovnání poskočilo o 1,7 % výše a od začátku roku připisuje bezmála 15 %. Jedná se přitom o nejvyšší úroveň od ledna 2015.

Graf: Vývoj kurzu EURUSD v tomto týdnu

Navzdory napjatým očekáváním šéf ECB Draghi po čtvrtečním zasedání ECB nebyl příliš sdílný ohledně budoucnosti programu kvantitativnho uvolňování s tím, že detailnější plán by mohl být představen v říjnu. V základním scénáři přitom počítáme s tím, že ECB v říjnu prodlouží QE do roku 2018 a zároveň oznámí snížení objemu nakupovaných dluhopisů ze 60 na 40 mld. měsíčně na dobu 7 měsíců. Následně bude objem nákupů lineárně dále snižovat. Mario Draghi ve svém holubičím komentáři de facto vyloučil růst úrokových sazeb v letošním roce a šance na zvýšení  v první polovině příštího roku je také spíše malá. Hlavní hybnou sílu eurodolarového páru však hledejme na druhé strany Atlantiku, kde šéf newyorského Fedu Dudley ze svého komentáře vyňal pasáž o růstu amerických úrokových sazeb v letošním roce, na což výnosy tamních vládních dluhopisů reagovaly razantním poklesem a dále tlačily na oslabující dolar.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 4,1 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

EURUSD

Parita eura a dolaru

Minulý týden (14.7.) se stalo něco, co jsme už 20 let neviděli. Hodnota dvou nejpoužívanějších

Grafy, které se hodí znát

Grafy jsou nedílnou součástí života každého dobrého investora. Bez grafů by byl každý z nás nucen trávit hodiny

Rozumíte riziku?

Rozumíte riziku?

Přestože neexistuje obecně uznávaná definice slova riziko, dal by se tento výraz definovat jako pravděpodobnost, že se stane