Search
Close this search box.

FinTech review – Apple spustil vlastní spořící účet a další FinTech novinky

Přinášíme vám shrnutí těch nejzajímavějších novinek ze světa FinTechu z uplynulého týdne. 👇

Apple spustil vlastní spořící účet

Co se stalo:

Zákazníci využívající Apple Card v USA si mohou nově založit Apple spořicí účet. Stejně jako u Apple Card, Apple na produktu spolupracuje s bankou Goldman Sachs. Spořící účet nabízí Apple zcela zdarma bez nutnosti minimálních měsíčních vkladů nebo minimálního zůstatku. Uložené peníze se budou úročit úrokem 4,15 % p.a. Podle údajů FDIC je tento úrok více než desetkrát vyšší než celostátní americký průměr.

Co to znamená:

Jedna z nejhodnotnějších firem světa Apple už nějakou dobu není pouze producentem iPhonů, iPadů, Maců a souvisejícího softwaru. Kromě třeba vlastních aut se firma snaží prosadit i v oblasti finančních služeb.

V oblasti kreditních karet Apple spolupracje s bankou Goldman Sachs už od jejich uvedení na trh v roce 2019. Od té doby však technologický gigant učinil kroky k zajištění toho stát se v této oblasti nezávislým. Dlouho se spekulovalo o tom, že Apple využije Goldman Sachs i pro svou BNPL službu. Goldman Sachs však službu pouze zprostředkovává, půjčky poskytuje přímo Apple prostřednictvím vlastní dceřiné společnosti.

V Česku si ale zatím na podobnou službu ještě budeme muset počkat, všechny finanční produkty od Applu jsou dostupné pouze v USA. Firma navíc neuvádí, jestli plánuje tyto služby spustit i v dalších zemích.

Další FinTech zprávy

Evropský parlament odhlasoval nová pravidla pro kryptoměny. MiCA (Markets in Crypto-Assets) je vůbec první regulace na světě, která vyžaduje, aby firmy z kryptoměnového odvětví získaly speciální licenci k poskytování služeb spojených s kryptoměnami. Firmy tak budou muset splňovat pravidla ohledně praní špinavých peněz a financování terorismu.

Societe Generale spustila vlastní stablecoin. EUR CoinVertible poběží na Ethereu. Francouzská banka, která vlastní i českou Komerční banku, chce, aby nový stablecoin sloužil jako most mezi tradičními kapitálovými trhy a kryptoměnovým ekosystémem.

Banky se obracejí na FinTechy, aby zlepšily zákaznickou zkušenost. Podle průzkumu se tři ze čtyř světových bank plánují v příštích osmnácti měsících spojit v průměru se třemi FinTech startupy ve snaze posílit digitalizaci svých produktů a služeb.

Blíží se nejvěší česko-slovenská FinTech konference. Ty nejžhavější novinky ze světa finančních technologií přinese konference FinTech Roadmap´23. Organizátoři slibují příležitost setkat se s klíčovými hráči z FinTech sektoru a seznámení s nejnovějšími trendy a inovacemi. Více informací najdete na stránkách konference

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 3,85 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

Investice do whisky

Skotská whisky na vzestupu

Whisky je tou nejvíc prosperující alternativní investicí roku 2019. Za pouhých 12 měsíců se její

apple

Fintech review – Vzestup palladia a pád Applu

Přinášíme vám deset nejdůležitějších zpráv a událostí ze světa Fintech a ekonomiky tohoto týdne. Itálie zavede podmíněně nepodmíněný příjem (Zdroj.cz). Od

portu-crypto

#9 – Leden v zeleném

Vítejte u dalšího vydání Portu Crypto newsletteru, ve kterém se podíváme na ty nejzajímavější události ze světa kryptoměn

Trendy, které urychlil COVID-19

Pandemie koronaviru Covid-19 má fatální následky na ekonomikách po celém světě. Spousta oborů jako hotelnictví, restaurace, cestovní ruch