Search
Close this search box.

FinTech review – Facebook a Instagram jako zdroj podvodů při online nákupech a další FinTech novinky

fintech-review-06-02

Přinášíme vám shrnutí těch nejzajímavějších novinek ze světa FinTechu z uplynulého týdne. 👇

Dvě třetiny všech podvodů při online nakupování začínají na Facebooku a Instagramu

Co se stalo:

Nový průzkum založený na analýze nahlášených případů mezi více než 25 miliony retailových zákazníků zjistil, že dvě třetiny (68 %) všech podvodů při online nákupech nyní začínají na pouhých dvou platformách sociálních sítí vlastněných společností Meta a to na Facebooku a Instagramu. Jedná se o přibližně 40 % celkové částky, o kterou lidé při tomto typu podvodu přichází.

Mezi nejčastěji falešně nabízené zboží patří oblečení, tenisky, herní konzole a mobilní telefony. Průměrná částka, o kterou oběti podvodných nákupů přicházejí se pohybuje kolem 15 700 Kč.

Co to znamená:

Prodej zboží přes sociální sítě se v posledních letech stal velmi populární, problémem ale je, že zde nejsou téměř žádné kontrolní mechanismy pro ověřování toho, kdo a co prodává. A právě kvůli tomu se zde čím dál častěji vyskytují podvodníci.

Proti podvodům se nejčastěji snaží bojovat banky, které mají nastaveny bezpečnostní mechanismy sloužící k ochraně kupujících. Většina nekalých obchodů ale začíná a odehrává se pod hlavičkou sociálních sítí, a proto je podle autorů výzkumu důležité, aby technologické společnosti samy začaly tento problém řešit.

Další FinTech zprávy

Třetina interakcí s bankami zůstává fyzicky. V roce 2023 využije digitální kanály k nákupu bankovních produktů v Evropě 45 % spotřebitelů, ještě v roce 2020 to bylo 33 %. Přestože téměř polovina (41 %) všech bankovních poboček od roku 2008 zavřela své brány, fyzické pobočky stále hrají pro mnoho spotřebitelů klíčovou roli – 55 % evropanů navštívilo v roce 2022 bankovní pobočku alespoň jednou za čtvrt roku.

Blíží se digitální euro? ECB zveřejnila shrnutí a poznatky z testování vlastní digitální měny. Mezi zjištění mimo jiné patří, že digitální euro by fungovalo online i offline. Fáze testování digitálního eura byla zahájena v říjnu 2021 a bude ukončena na podzim 2023. Jejím cílem je řešit klíčové otázky týkající se návrhu a distribuce digitální měny centrální banky (CBDC).

V Česku máme přes 130 FinTechů. Dřív byly banky vůči FinTech společnostem spíše skeptické, tento trend se ale v posledních letech obrátil. Banky si totiž v průběhu času uvědomily, že taková partnerství mají své výhody.

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 3,85 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme