Search
Close this search box.

Pracovní trh USA odmítá recesi a poslal akcie nahoru

Ekonomika USA v květnu vytvořila 339 tisíc pracovních míst, což je mnohem více, než se očekávalo. Nezaměstnanost vzrostla o 0,3 procentního bodu na 3,7 %. Hlavní akciové indexy na tuto zprávu reagovaly růstem.

Zpráva o nezaměstnanosti v USA naznačuje, že trh práce zůstává i přes několik negativních faktorů silný, a že ekonomika je od obávané recese daleko. Zároveň ale podkopává naděje investorů, že Fed brzy ukončí cyklus zpřísňování měnové politiky.

Trh očekával, že v květnu bude vytvořeno 190 tisíc pracovních míst poté, co jich v dubnu přibylo 294 tisíc. V případě nezaměstnanosti se odhadovalo zvýšení o 0,1 procentního bodu na 3,5 % z 53letého minima, na kterém se nacházela v dubnu.

Podle ministerstva práce také ustupují mzdové tlaky v ekonomice. To by mohlo přinést určitou úlevu Fedu, který se snaží dostat inflaci zpět na svůj dvouprocentní cíl, přičemž vysoký růst mezd toto úsilí narušuje. Meziroční růst mezd zpomalil na 4,3 % z dubnových 4,4 %. Před pandemií se pohyboval okolo 2,8 %.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 4,1 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

Rozumíte riziku?

Rozumíte riziku?

Přestože neexistuje obecně uznávaná definice slova riziko, dal by se tento výraz definovat jako pravděpodobnost,

Spoříte si na důchod?

S odchodem do důchodu stálý příjem výrazně klesne. Tím se může dramaticky snížit i vaše životní úroveň. Je tedy

Jak úspěšně zhodnocovat peníze?

Investování se pojí s potenciálem vysokého výnosu i s možnými ztrátami a mnozí investoři chtějí vidět skvělé výsledky