Search
Close this search box.

Experimentální díla Patrika Hábla prodává Christie’s i Sotheby’s

Jeden z předních současných českých umělců, Patrik Hábl, se ve své tvorbě pohybuje na pomezí experimentální malby a grafiky. Jeho obrazy s podobou abstraktních krajin projektujících umělcovo nitro sklízí ohlasy nejen u nás. Jako jednomu z mála českých umělců se mu podařilo etablovat na mezinárodní scéně. Hábl má za sebou více než 100 výstav napříč kontinenty a brzy najdete soubor jeho obrazů také na Portu Gallery.

Obrazy Patrika Hábla jsou výsledkem regulované náhody. Autorova tvorba je totiž ryze experimentální, nebojí se překračovat hranice a pokoušet zažité postupy. Hábl barvu na plátna nanáší, vymývá, otiskuje, lije, nechává stékat nebo zamrzat, a jednotlivé plány na sebe vrství v originálních barevných kombinacích.

Háblův ojedinělý přístup k malbě zaujal také v zahraničí. A to přímo v těch nejpovolanějších institucích, v proslulých aukčních síních Christie’s a Sotheby’s. „Nevím přesně, jak mne objevili, ale domnívám se, že na základě doporučení mých zahraničních sběratelů. Požádali mne o zaslání deseti iniciačních děl a z nich si následně vybrali obrazy do aukce. Od roku 2019, kdy jsem byl v Sotheby’s poprvé, jsem pocítil dominový efekt zájmu sběratelů, začali mne spolu s mezinárodními galeriemi sledovat a dostal jsem více výstavních příležitostí,“ komentoval svůj úspěch Hábl pro Forbes.

Jeden ze souboru obrazů, které se objeví na Portu Gallery.

Kromě úspěchu u aukčních domů má za sebou Patrik Hábl více než 100 samostatných výstav po celém světě – například v Miláně, Kjótu nebo v Mnichově. Jeho práce byla také zařazena do čtvrtého a šestého Pekingského mezinárodního uměleckého bienále. Mimo to vystupoval na skupinových výstavách v Paříži, New Yorku, Istanbulu a Curychu. Nedávno byl také opětovně zařazen do mezinárodního top výběru děl londýnskou Sotheby’s v sekci Contemporary Art, což se doposud žádnému českému žijícímu umělci nepodařilo.

Patrik Hábl se často přiklání k sakrální tematice a jeho díla se mnohdy stávají součástí architektury nebo veřejného prostoru. Například v kostele Nejsvětějšího Salvátora instaloval „postní obrazy“ nebo proměnil poslední patro Centra současného umění DOX v kapli. S prostorovými realizacemi velkých měřítek si pohrával také v Paláci DRN, kde pomocí rozsáhlých maleb proměnil prostor podzemních garáží v umělecký zážitek.

V moravském Vinařství Lahofer zase jeho abstraktní malby s názvem Vrstvy pokrývají stropní klenby, přičemž vychází z barevnosti řezu půdy specifické pro zdejší oblast. Jindy zase v rámci pražského Landscape festivalu vytvořil 40 metrů vysoký murál zobrazující vodopád, kterým zrevitalizoval fasádu panelového domu na Žižkově.

Nová výstava Patrik Hábl: Depositum v Litoměřicích.

Mimo svou uměleckou tvorbu působí Hábl na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Je držitelem ceny Europol Award, Grafika roku 2019 nebo Waldesovy ceny. Autorovo jméno najdete také v prestižním žebříčku J&T Art Index.

Již brzy bude možné seznámit se s jeho tvorbou naživo v rámci připravované výstavy Patrik Hábl: Depositum, kterou pořádá Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích.

Úpis triptychu obrazů od Patrika Hábla se spustí již 6. 6. 2024 v 9:00 na Portu Gallery.

Jeden ze souboru obrazů, které se objeví na Portu Gallery.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 4,1 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

1967 Ferrari 412P | Foto: Bonhams

Trh s klasickými automobily v roce 2023

Co se dělo s trhem klasických automobilů v roce 2023 a potažmo jak postkovidová situace ovlivnila tuto oblast investic? Jaké speciality změnily majitele v letošním roce? Přinášíme přehled o trhu a některé zajímavosti navíc, přímo pro vás.

Na pivu s analytiky Portu

Na pivu s analytiky #2: Únorový přehled

Druhý díl měsíčního souhrnu z investičních parketů, financí a byznysu je tady! Analytický tým investiční platformy Portu ve složení Lukáš Raška, Marek Pokorný a Marek Malina vám budou každý měsíc přinášet shrnutí toho nejdůležitějšího. Kdo se tento měsíc nanominoval do žebříčku babrák měsíce?