Search
Close this search box.

Důvěra v českou ekonomiku se vrátila k růstu

Souhrnný indikátor důvěry, vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně zvýšil o 1,6 bodu na hodnotu 98 bodů. Jeho jednotlivé složky se však vyvíjely rozdíleně. Indikátor důvěry podnikatelů vzrostl o 2,0 bodu na hodnotu 97,4, zatímco indikátor důvěry spotřebitelů se mírně snížil o 0,6 bodu na hodnotu 101.

Červnový růst důvěry v ekonomiku kladně ovlivnili zejména podnikatelé v průmyslu očekávající v následujících třech měsících mírné zvýšení tempa růstu výrobní činnosti. Sentiment v ostatních odvětvích v červnu spíše stagnoval.

Vývoj důvěry v českou ekonomiku naznačuje, že letošní hospodářské oživení bude jen opatrné. Například důvěra spotřebitelů se druhý měsíc v řadě snížila. Podíl lidí očekávajících pro období příštích dvanácti měsíců zhoršení celkové ekonomické situace v České republice se meziměsíčně znovu výrazně zvýšil. Na druhou stranu počet spotřebitelů hodnotících svou současnou finanční situaci hůře než v předchozích dvanácti měsících se snížil.

duvera-v-ekonomiku-cr

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 4,1 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

Nová doba, staré pravdy

Ropa za třicet dolarů za barel a nějaké drobné, výnosová křivka v USA pod jedním

portu-crypto

#18 – Bitcoin stále vede

Vítejte u dalšího vydání Portu Crypto newsletteru, ve kterém se podíváme na ty nejzajímavější události ze světa kryptoměn

Malý, ale šikovný MINI

Jelikož naší flotilu nedávno obohatilo jedno parádní Mini Cooper S, je určitě správný čas se o kultovním vozítku