Search
Close this search box.

Fintech review – Sedmiletý miliardář a gastronomické Liftago

karlův most

Přinášíme vám deset nejdůležitějších zpráv a událostí ze světa Fintech a ekonomiky tohoto týdne.

  1. Co všechno přečetl Bill Gates? Pět knih, které ho letos nadchly (Forbes.cz). Miliardář a filantrop Bill Gates již tradičně zveřejnil nejzajímavější knihy, které za uplynulý rok přečetl. I přes svůj nabitý program dokáže spoluzakladatel Microsoftu každý rok přečíst okolo 50 knih a seznam pěti nejlepších (s krátkou recenzí ke každé) zveřejňuje na svém blogu. Na seznamu naleznete jak knihu o meditaci, tak třeba knihu o moderním válčení.
  2. Nejvíce peněz na YouTube vydělává sedmiletý Ryan. Recenze hraček mu letos vynesly 22 milionů dolarů (Czechcruch.cz). Když už jsme u recenzí miliardářů, víte kdo je nejlépe placený Youtuber? Sedmiletý Ryan, který mluví o svých oblíbených hračkách. Jen za rok 2018 si přišel asi na půl miliardy korun. V byznysu mu pomáhají jeho rodiče, kteří mu kanál založili a za jeho živobytím stojí. Ostatně dětské hračky jsou in. Pětina ze stovky nejsledovanějších kanálů se věnuje právě jim.
  3. Mayová: Pokud poslanci dohodu odmítnou, je možné, že brexit nebude. Soudní dvůr EU ale musí potvrdit, jestli je tato varianta reálná (iHned.cz). Pokud v klíčovém hlasování (které se uskuteční v úterý 11.12.) odmítnou poslanci vyjednanou dohodu s EU, může se stát, že Británie z Evropské unie vůbec neodejde. K tomu samozřejmě stále existuje možnost odchodu bez dohody, který však může mít rozsáhlé následky nejen na britskou ekonomiku. O tom zdali je setrvání v EU (navzdory referendu) možné rozhodne soudní dvůr EU den před hlasováním.
  4. Burzovní návod na obchodování zrál více než 300 let. Historický „průvodce“ burzou jde do dražby (Peak.cz). Nejstarší burzovní kniha světa míří do aukční síně. Je jí 330 let a vydražit by se mohla za cenu okolo 300 tisíc dolarů (necelých 7 milionů Kč). Knihu napsal židovský obchodních Josseph Penso de la Vega a popsal v ní zákonitosti fungování amsterdamské burzy ve formě pro širokou veřejnost. Pravidla investování, které se v knize nachází jsou platná dodnes.
  5. Tesla zveřejnila evropské ceny Modelu 3. Základní verze by se mohla dostat pod 1 milion korun (Czechcrunch.cz). Problematický Model 3, který málem přispěl ke krachu Tesly se dostává oficiální cestou do Evropy. Kalifornská automobilka nově otevřela konfigurátor Modelu 3 i pro západoevropský trh (pro Česko zatím ne). Ceny aktuálně začínají na necelém 1,5 milionu korun. Jedná se však o nejdražší modely v nabídce. Ty nejlevnější, které prozatím v nabídce nejsou, by se bez dodatečné výbavy mohly dostat i lehce pod hranici jednoho milionu korun.
  6. Taxify nesmí jezdit v Praze, dokud se nezačne řídit pravidly pro taxislužby, rozhodl soud. Firma se odvolá (iRozhlas.cz). Přepravní společnost Taxify v Praze skončila. Alespoň do té doby, než začne dodržovat zákonné podmínky pro taxi. Tak v úterý rozhodl Městský soud v Praze. Estonská firma se proti rozhodnutí chce odvolat a díky tomu tak řidiči Taxify zatím mohou po Praze jezdit dál. Pokud s odvoláním neuspěje, budou muset řidiči Taxify prokazovat své znalosti místopisu, náležitě označovat vozidla a kvalifikovaně obsluhovat taxametr.
  7. Microsoft se zbaví Edge. Pracuje prý na prohlížeči s jádrem Chromium (Technet.cz). Podle webu Windows Central se Microsoft chystá opustit protěžovaný Edge a vytvořit nový prohlížeč s jádrem Chromium, které používá většina konkurenčních prohlížečů. Důvodem může být dlouhodobá frustrace z problémů s kompatibilitou Edge s některými webovými stránkami. Otázkou zůstává zdali Microsoft bude budovat novou značku prohlížeče, nebo zda pod stejným jménem pouze přejde na nové jádro. Vzhledem k neochotě uživatelů přejít na Edge se zdá první varianta pravděpodobnější.
  8. Číšník a servírka jen na pár hodin. Tohle je startup, který mění tvář gastronomie (Forbes.cz). Gastronomické Liftago. Tak nazval časopis Forbes startup Grason.cz, který propojuje provozovatele restaurací a gastronomické pracovníky. V Praze ho využívají již v 50 podnicích, které využívají služby více než 500 pracovníků. A jak vlastně funguje? Jednotlivé restaurace vypisují směny, na které potřebují obsluhu. Zájemci (kteří projdou vstupním pohovorem) se hlásí na směny, za které vyinkasují odměnu pohybující se v průměru okolo 150 Kč na hodinu.
  9. Novinky v listopadu: platby hodinkami, okamžité platby a platby kartou i na úřadech (Měšec.cz). Finanční magazín měšec.cz se ve svém shrnutí věnuje tomu nejzajímavějšímu co se v listopadu na poli financí událo. A že toho bylo! Mezi nejdůležitější události měsíce patřilo navýšení úrokových sazeb ČNB, vstup nového srovnávače hypoték nebo třeba vydání Dluhopisů Republiky.
  10. Všechno, co opravdu potřebuju vědět o ekonomice, jsem se naučil z počítačových her (Finmag.cz). Zajímavý článek přeložený z anglického originálu, který poukazuje na to, že počítačová hra Runescape (která mimochodem nedávno vyšla na telefony) může fungovat jako lekce popisující ekonomické jevy. To autor ukazuje na příkladu komparativní výhody, kterou popsal ekonom Adam Smith. Zatímco ten mluví mimo jiné o dělbě práce mezi jednotlivými státy, autor jev popisuje na dělbě práce mezi jím samotným, kopajícím rudu a jeho bratrem, pečícím dorty. Úsměvné, ale pravdivé.

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 3,85 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

Vysoká inflace a nízké sazby

Silná domácí poptávka, přehřátý trh práce, vysoké ceny komodit kvůli válce na Ukrajině a tisknutí