Search
Close this search box.

FinTech Review – Drahé pohonné hmoty a Gevorkyan na trhu START

large solar energy plant

Přinášíme vám deset nejdůležitějších zpráv a událostí ze světa FinTech a ekonomiky tohoto týdne.

  1. Škoda Auto opět omezí výrobu. Důvodem omezení výroby Škody Auto je ruská invaze na Ukrajinu. Mladoboleslavská automobilka se potýká s kritickým nedostatkem dodávek dílů od několika ukrajinských dodavatelů, což má dopad na určité modely. Škoda musela omezit například výrobu elektrického SUV Enyaq iV. Výroba vozů na Ukrajině je pozastavena. Sama Škodovka v rámci pomoci daruje přes 10 milionů korun, celý koncern Volkswagen pak 1 milion eur, tedy zhruba pětadvacet milionů korun.
  2. Akcie zbrojařských firem letí prudce vzhůru. Akcie evropských zbrojařských společností prudce rostou. Růst spustilo oznámení Německa ohledně zvýšení výdajů na obranu, které přesáhnou dvě procenta výkonu ekonomiky. Výrazně rostou i akcie České zbrojovky. Kvůli válce na Ukrajině rapidně stoupá poptávka i řady dalších států po zbraních k posílení obrany.
  3. Pale Fire Capital investuje do energetické nezávislosti Česka. Skupina Pale Fire Capital oznámila ve spojitosti s ruskou agresí vůči Ukrajině záměr vybudovat v Česku solární elektrárnu s výkonem 20 megawattů. Plánovaný výkon by se tak zařadil mezi pět největších tuzemských solárních elektráren. Projekt by měl pomoci snížit energetickou závislost České republiky na dodávkách ruského zemního plynu a ropy.
  4. eBay začne akceptovat jako platidlo i kryptoměny. Společnost eBay oznámila, že v dohledné době zpřístupní na své platformě možnost nakupovat zboží a různé digitální produkty skrze kryptoměny. Chce se stát atraktivnějším i pro generaci Z a mileniály a tím rozšířit svoji zákaznickou základnu. Podstatné prohlášení s více informacemi přijde 10. března. Vyloučená není ani role platformy v oblasti NFT, nového fenoménu kryptosvěta.
  5. Ruská Sberbank ohlásila odchod z Evropy. Největší ruská banka Sberbank odůvodnila svůj odchod z Evropy velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku. Úroveň jejího kapitálu a kvalita aktiv jsou ale dostatečné k tomu, aby mohla vyplatit peníze všem vkladatelům. Západ minulý týden rozhodl v rámci sankcí proti Rusku některé banky vyloučit z globálního platebního systému SWIFT, Sberbank mezi nimi ale není.
  6. Benzin a nafta jsou v Česku nejdražší v historii. Podle dat společnosti CCS jsou ceny benzinu a nafty momentálně v Česku nejvyšší v historii. Litr benzinu Natural 95 se podle nich včera celorepublikově prodával průměrně za 38,82 koruny, litr nafty za více než 38 korun. Podle dat Bloombergu vyskočila korunová cena ropy Brent v úterý na 2 360 korun, nejvíce v historii. Pohonné hmoty budou nejspíš zdražovat i v příštích dnech. Záleží přitom na reakci Ruska na sankce Západu a možného omezení dodávky ruského plynu či ropy do Evropy.
  7. Slovenský Gevorkyan plánuje vstup na trh START pražské burzy. Slovenská společnost Gevorkyan zabývající se výrobou kovových součástek procesem práškové metalurgie, plánuje vstoupit na trh START pražské burzy letos v první dekádě června. Chce tak získat kapitál až 800 milionů Kč. S tímto úpisem se společnost Gevorkyan stane na trhu START prvním emitentem se sídlem ve Slovenské republice. V horizontu pěti let pak plánujeme uvést akcie k obchodování na hlavní trh pražské burzy.
  8. ČNB zasahuje proti koruně. Česká národní banka začala intervenovat na devizovém trhu a provádí operace, aby tlumila nadměrné výkyvy kurzu a oslabování koruny. Tuzemská měna citelně oslabuje a zároveň vykazuje zvýšenou kolísavost v důsledku války na Ukrajině. Jednat bude v souladu s režimem řízeného plování kurzu. Naposledy centrální banka intervenovala na devizovém trhu v rámci kurzového závazku v letech 2013 až 2017, tehdy ovšem působila proti posilování koruny.
  9. Digitální platby v Česku na vzestupu. Mobilní platby napojené na digitální peněženky Apple Pay a Google Pay podle analýzu startupu Twisto skokově rostou. Placení Twisto kartou přes ně vloni využilo přes 67 % českých uživatelů, a to zejména pro menší každodenní nákupy. Celkově se uskutečnilo dvojnásobně více transakcí než dříve – dominovaly nákupy v e-shopech s elektrem, módními doplňky a potravinami.
  10. Český e-sport pomáhá Ukrajině. České e-sportové organizace připravují pomoc pro válkou zasaženou Ukrajinu prostřednictvím platformy Esports for Ukraine. Ta vznikla ve spolupráci předních tuzemských týmů, Asociace gamingových klubů, České asociace e-sportu, agentury PLAYzone a vydavatelství Czech News Center v partnerství se Sazka eLEAGUE. Prostřednictvím platformy na EsportsForUkraine.com může lidem v nouzi pomoci každý, stačí si koupit speciální tričko nebo darovat jakýkoli finanční obnos. Další z mnoha aktivit Esports For Ukraine bude dražba dresů světových týmů.

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 3,85 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

Je čas koupit Lancii?

Italská značka Lancia má velmi bohatou historii a vždy byla inovátorem, překvapujícím svět neotřelými technologickými řešeními. Proč zůstala

Rozhovor s investorkou Michaelou

„Hledala jsem něco uživatelsky jednoduchého, kde bych měla plnou kontrolu nad tím, co se s mými penězi děje.“