Search
Close this search box.

ČNB ponechala klíčovou úrokovou sazbu na 7 %

cnb

Bankovní rada České národní banky na svém červnovém zasedání ponechala klíčovou sazbu beze změny. Důvodů pro zvýšení sazby měla ČNB méně než na posledním měnovém zasedání v květnu. Rozhodnutí není velkým překvapením, na této úrovni je sazba již rok.

Inflace v květnu zmírnila a v meziročním vyjádření klesla o 1,6 p.b. na 11,1 %. Silná zůstává česká koruna, která tak zlevňuje import, a tím pomáhá v boji s inflací. Od posledního měnově politického zasedání počátkem května sice mírně oslabila, pořád se ale drží na úrovni 23,70 za jedno euro, tedy přibližně 70 haléřů pod průměrem loňského roku. Většina členů bankovní rady ČNB tak nadále preferuje stabilitu úrokových sazeb. S tím ale souvisí to, že sazby zůstanou na zvýšené úrovni delší dobu.

Pro rozhodnutí ponechat sazby na stávající úrovni hlasovalo 5 členů bankovní rady. 2 členové naproti tomu hlasovali pro zvýšení sazeb o 0,25 procentního bodu. Česká národní banka bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 3,85 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

šťastná holka

Lze za peníze koupit štěstí?

„Všechno, co se dá spravit penězi, je laciné,“ zní jeden z nesmrtelných citátů slavného německého