Search
Close this search box.

Index S&P 500 překonal nový rekord!

Podle Ryana Detricka z LPL Financial index S&P 500 překonal nový milník, a to v počtu dní bez 3% tzv. pullbacku. Padl tak rekord z roku 1995, kdy S&P index neklesl o více než 3 % po dobu 241 (obchodních) dní v řadě. Vzhledem k tomu, že v roce 2017 je 251 obchodních dní, může lehce nastat situace, kdy bude pokořen 1 kalendářní rok bez 3% pullbacku.

To, co zažíváme v roce 2017 je tedy něco, co se ještě nikdy nestalo. Není zvykem, aby trhy byly takto klidné. Korekce v rozmezí 3 až 5 procent považujeme za naprosto běžný jev, který může kdykoliv nastat.

Graf 1: Vývoj indexu S&P za poslední rok (zdroj)

Klidný rok 2017

Rok 2017 lze nazvat rokem klidu. Za posledních 12 měsíců nalezneme pouhých 11 dní, kdy došlo k růstu, nebo propadu S&P o alespoň 1 procento. V porovnání s historickými daty tak jde o velmi neobvyklý jev. To se odráží i na průměrné denní změně, která je v tomto roce 0,3 % – nejnižší od roku 1965.

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na fakt, že za posledních 12 měsíců narostla hodnota S&P 500 téměř o 20 %.

Graf 2: Růst indexu S&P za poslední rok (data)

Ticho před bouří

I přes fakt, že S&P index roste a boří jeden rekord za druhým, přichází obavy z možného propadu. Todd Gordon z TradingAnalysis.com, varoval, že se může jednat o jednu z posledních fází před propadem.

„Jsme v třetí a zároveň poslední fázi (odkazujíc na klasickou Dowovu teorii s třemi základními fázemi – akumulace, participace, distribuce)“ vysvětluje Gordon. Dále pak tvrdí, že chybějící volatilita může předznamenávat brzký propad.

Nemá tedy cenu pokládat si otázku, jestli dojde k výkyvu, ale kdy k němu dojde. S pokračujícím ekonomickým cyklem tak očekáváme návrat volatility zpět na scénu.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 4,1 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

5 lokalit, kam vyrazit na dovolenou

V předchozích článcích jsme shrnuli, jak důležité je plánování dovolených a kontrola přílišných útrat při těchto