Search
Close this search box.

Zelená energie – investice do budoucnosti planety, která nabízí zajímavé výnosy

Jedním z vítězů na trzích mezi ETF v letošním roce je mimo IT a zdravotní péče také oblast čisté energie, která se v poslední době stala „miláčkem“ investorů. Akcie producentů alternativní energie značně překonávají akcie výrobců fosilních paliv. Kupříkladu iShares Global Energy ETF, které zahrnuje akcie nejvýznamnějších ropných producentů, je od počátku roku na hodnotě -38 %. Sektor čisté energie je trend, kterému napomáhá i koronavirová krize. Ve Spojených státech se v dubnu a květnu vyprodukovalo více obnovitelné energie než uhlí a odhaduje se, že výroba solární a větrné energie letos poroste výrazným tempem.

Srovnání vývoje sektoru výrobců čisté a tradiční energie (2020)

 

Dle aktuální zprávy UNEP (United Nations Environment Programme) je v současnosti celosvětově vygenerováno 13,4 % elektřiny obnovitelnými zdroji, což je o procento více než v roce 2018 a o 7,5 % více než v roce 2009. Díky nízkým úrokovým sazbám pomáhajícím financovat solární a větrné projekty a masivním dotacím ze stran vlád z důvodu potřeby dekarbonizace životního prostředí se dá očekávat další nárůst v příštích letech. UNEP také uvádí, že v druhé polovině roku 2019 byla například výroba elektřiny ze solárních panelů o 83 % levnější než před 10 lety, především díky zlepšené technologii, úsporám z rozsahu a tvrdé konkurenci.

Produkci elektrické energie ze solárních panelů pomohla v letošním roce i koronavirová krize. Kvůli omezení dopravy se zlepšila čistota ovzduší a to přispělo k vyšší produkci elektřiny solárními panely. Ukazuje se tedy, že čím čistější prostředí budeme mít, tím budou „čisté“ zdroje energie efektivnější.

Větrem do zad, který žene tento sektor v posledních kvartálech dopředu, je také rostoucí adaptace elektrických vozidel. Díky rozšiřující se infrastruktuře nabíjecích míst, klesající ceně baterií a samozřejmě dotacím ze strany států. Největším tahounem odvětví je Tesla, jejíž akcie jsou v současnosti nejžhavější zboží na Wall Street. Není to ale jen Tesla, kdo v poslední době poutal pozornost medií v oblasti „clean energy“. Velký rozruch na trzích způsobila před pár týdny automobilka, která si do názvu společnosti propůjčila křestní jméno slavného vynálezce. Nikola Motor, která chce se svými nákladními vozy a trucky na elektrický a vodíkový pohon transformovat nákladní přepravu, na malý okamžik překonala v tržní kapitalizaci 117 let starou americkou ikonu automobilového průmyslu – Ford Motor. Jako „nepodstatný“ se zdá být fakt, že Nikola, nejen že neprodala jediné auto, ale nemá ještě ani postavenou továrnu.

Svojí „Teslu“ mají od roku 2014 i v Číně. Existuje pod názvem Nio. Tyto tři automobilky ilustrují aktuální obrázek na automobilovém trhu. Tržní kapitalizace automobilového sektoru je v současné době zhruba 1 000 miliard dolarů. Z toho trojice, která vyrábí automobily na „čistou energii“ – Tesla, Nikola a Nio – má souhrnnou kapitalizaci na burze (k 30.7.) 302 miliard dolarů, což je podíl necelých 30 % na celém trhu automobilů. To je více než hodnota amerických automobilek a Volkswagenu, BMW a Daimleru dohromady. Investorům do výrobců automobilů na alternativní pohon nevadí ani fakt, že zatím prodávají spíše vize než produkty a podíl prodejů uvedené trojice na celkovém množství prodaných aut je menší než 0,5 % při kumulované ztrátě za poslední tři účetní roky ve výši 7,7 miliard dolarů.

Oblast čisté energie je však velkým tématem pro všechny velké hráče. Například Čína má za cíl do konce roku 2020 vyčlenit 360 miliard dolarů na energii z obnovitelných zdrojů tak, aby v roce 2030 na tuto oblast připadalo 35 % spotřeby elektřiny. Clean energy sektor je v současné době velmi zajímavý a investoři mohou na této vlně participovat například s ETF Ishares Global Clean Energy, který je v nabídce instrumentů Portu a zahrnuje diverzifikované portfolio 30 společností z oblasti čisté energie. Ten od letošního tržního dna (23.3.) vyrostl o 48 % a za celý rok k (27.7.) přidává 17,5 %, tedy o poznání více, než celý trh reprezentovaný indexem S&P 500.

 

——————————————————-
Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

– Článek není investičním doporučením
– Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
– Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
– Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
– Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

 

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 3,85 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

Robo-advisory ve světě

Investování prostřednictvím robotických poradců je trendem 21. století. Důvodů existuje hned několik. Nízkonákladovost, bezpečnost či

bitcoin-etf-crypto-nl

#5 – Nahoru a dolu

Vítejte u čtení dalšího Crypto newsletteru. Přinášíme vám shrnutí toho nejdůležitějšího, co se za poslední týdny dělo ve