Search
Close this search box.

Fintech review – Žirafa místo zebry a horská dráha bitcoinu

Přinášíme vám deset nejdůležitějších zpráv a událostí ze světa Fintech a ekonomiky tohoto týdne.

  1. Bitcoin s výkyvy nekončí. Tak vytrvalý propad zažívá kryptoměna teprve podruhé v historii (E15.cz). V pondělí se bitcoin dostal na půlroční minimum – 6500 dolarů. Kryptoměna má sestupnou tendenci poslední měsíc, ale stále je na tom lépe než na konci minulého roku, kdy jeho cena klesla ke třem tisícům dolarů.
  2. Počet uživatelů on-line bankovnictví v ČR stoupl na 5,5 milionu (ČeskéNoviny.cz). Podle Českého statistického úřadu přibylo za posledních pět let 1,8 milionu uživatelů on-line bankovnictví. Službu používá 88 procent mladých mezi 25 a 34 lety.
  3. Přínos EET do rozpočtu v dalších letech poroste, tvrdí Schillerová. V roce 2022 to má být 20,5 miliardy (iRozhlas.cz). Současná ministryně financí Alena Schillerová tvrdí, že EET přinese do rozpočtu v příštích letech kolem 20 miliard korun ročně. Má se tak stát díky rozšíření elektronické evidence i na další obory, například účetní, lékaře a taxikáře. Letos má EET vydělat státu 12,8 miliardy.
  4. Zonky mění jméno kvůli cizině. Zebru vystřídala žirafa (Peníze.cz). Zonky se chystá od roku 2020 expandovat do Evropy – nejdřív do Španělska, následně do Německa a Itálie. V zahraničí bude zprostředkovatel úvěrů známý pod názvem Benxy a jeho novým maskotem bude žirafa.
  5. Futuristická novinka Tesly šokuje. Za víkend má skoro 150 tisíc objednávek (SvětChytře.cz). Představení nového pick-upu od už tak kontroverzní automobilky asi minulý týden zaznamenala většina lidí s přístupem k internetu. Při ukázce „nerozbitných“ oken se obě podařilo rozbít, samotný design vozu je mírně řečeno originální. Sázka na nejistotu však zatím Tesle vychází, za pár dní se jí podařilo získat 150 tisíc předobjednávek.
  6. Obrovský česko-slovenský úspěch. Facebook kupuje tvůrce miliardové VR hry Beat Saber (CzechCrunch.cz). Hra Beat Saber vyšla minulý rok a ze dne na den se stala hitem v zatím ne zcela nasyceném trhu VR her. Od vydání se hra dokázala stát nejprodávanější VR hrou, není tedy divu, že česko-slovenský tým vývojářů získal pozornost celého světa. Vývojáři mají i po změně majitele zůstat nezávislí.
  7. Zaměstnanci Googlu se bouří. Chtějí etické jednání, firma rozdává vyhazovy (iDnes.cz). Google už nemá problémy jen s uživateli. Na jeho neetické aktivity teď poukazují i zaměstnanci technologického giganta. Nelíbí se jim třeba to, že firma chce pomáhat Číně s cenzurou, nebo přístup společnosti k sexuálnímu obtěžování na pracovišti.
  8. Podíl telefonů Huawei v Česku mírně poklesl, firma zůstává druhá za Samsungem (Lupa.cz). Zdá se, že americké sankce zatím na čínského obra nemají výrazný vliv. V Česku si sice Huawei ve čtvrtém kvartálu mírně pohoršil, světově však meziročně navýšil podíl na trhu.
  9. Papírovým stravenkám odzvonilo. Edenred v Česku ve velkém digitalizuje a za obědy platí mobilní stravenkou desítky tisíc lidí (CzechCrunch.cz). Dostáváte v práci papírové stravenky? Přitom jejich největší poskytovatel Edenred funguje již ze čtyř pětin digitálně. Česko sice stojí ve světovém čele bezkonaktních a mobilních platbách, papírové stravenky tu ale mají tradici – i tak tu ale tvoří digitální transakce 30 procent objemu, do dvou let to má být 80 procent.
  10. Raiffeisenbank si chválí platby mobilem. Její zákazníci uskutečnili už milion transakcí (MobilMania.cz). Banka spustila službu RaiPay pro Android v září, od října podporuje Apple Pay. Za celkem krátkou dobu už mobilem začalo platit 50 tisíc klientů, dohromady uskutečnili přes milion plateb. Nejpopulárnější metodou placení mobilem je u klientů Raiffeisenbank Apple Pay.

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 3,85 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

bitcoin-etf-crypto-nl

#12 – Bitcoinová špička v Praze

Vítejte u dalšího vydání Portu Crypto newsletteru, ve kterém se podíváme na ty nejzajímavější události ze světa kryptoměn