Search
Close this search box.

Jak investují ženy? Zodpovědně a s výsledky

Není tajemstvím, že svět investování je především doménou mužů. Jak před časem trefně poznamenala jedna známá investorka, investiční konference jsou jediné místo, kde jsou dámské toalety vždycky prázdné. A to je velká škoda! Když totiž ženy začnou investovat, mají předpoklady dosahovat skvělých výsledků. Uvedu Vám zde několik příkladů.

Ženy, finance a priority

Finance nejsou zrovna tématem číslo jedna, o kterém bychom my ženy běžně klábosily nad sklenkou vína s kamarádkou. Chápeme samozřejmě obrovský význam peněz v životě a důležitost se o ně starat. Je tady ale rodina, práce, život…

Máme zkrátka tolik urgentnějších věcí, které je potřeba probrat a o které se zajímáme. Penězům proto řada z nás nechce věnovat více času a energie, než je nezbytně nutné. A od toho se odvíjí i náš přístup k investování.

Co zajímá ženy při investování

Muži a ženy dělají některé věci trochu odlišně. A podle čtenářek blogu Investování pro holky mezi ně patří také investování.

Zatímco muži často potřebují chápat celý investiční proces včetně jeho technických detailů, ženy takové věci příliš nezajímají. Nechtějí číst rozsáhlé analýzy, sledovat denně grafy ani rozebírat každou technikálii v diskusích.

Co potřebují vědět jsou tři věci: jaká jsou rizika investice, jaký výnos jim může přinést a kolik času budou muset měsíčně věnovat investování. Paradoxně, tento přístup nemusí být při investování na škodu. Právě naopak.

Výhoda pasivního investování

Z různých průzkumů vyplývá, že pasivní přístup k investování nese ve většině případů více ovoce než ten aktivní. A jsou to právě ženy, kterým obvykle pasivní investování nedělá žádný problém.

Ženy nejsou při investování příliš soutěživé, nesnaží se porazit trh a držet „nudné“ investice do indexu jim vůbec nevadí. A právě to může spolu s dalšími faktory snižovat předpoklad, že na burze přijdou o peníze.

Propad trhu? No a co

Ženy investorky jsou navíc poměrně odolné vůči výkyvům trhu. Není za tím potřeba hledat žádné super powers. Zatímco spousta mužů kontroluje svá portfolia při poklesech i několikrát denně, ženy často ani nepostřehnou, že k nějakým krátkodobějším poklesům došlo.

Stačí jim na začátku vysvětlit, že burza má tendenci být volatilní a když investují dlouhodobě, náhlé poklesy je nemusejí vzrušovat – a ony se tím bez problémů řídí.

Do čeho ženy rády investují?

Jak už bylo zmíněno, právě indexové fondy, ve kterých je řada různých firem, jsou mezi ženami poměrně oblíbené. Zajišťují potřebnou diverzifikaci a snižují tak riziko, že jedna firma nečekaně poklesne a výrazně sníží hodnotu celého portfolia.

Spousta žen ale nechce investovat jen tak do ledajakých firem. Kromě ekonomické situace společností, které podporují, je také zajímá, jestli souznějí s jejich vlastními ideály. Velmi populární se proto stává trend udržitelného investování, kdy je možné investovat například do ekologických firem, jež se chtějí zasadit o lepší budoucnost naší planety. Právě do takových firem se dá na Portu investovat.

Holky, máte na to buňky!

I když mají ženy předpoklady být skvělé investorky, bohužel jich je stále mezi investory naprosté minimum. A to je opravdu velká škoda. Holky, nebojte se proto investovat. Máte na to!

________________

Eva Řeháková
Autorka blogu Investování pro holky, na kterém se snaží přivést více žen k investování a správě osobních financí. Informace o investování podává jednoduše tak, jak by je chtěla číst ona sama. Pokud vás zajímají praktické informace o investování, které vycházejí z vlastní zkušenosti, můžete sledovat její blog nebo sociální sítě.

Facebook
Instagram

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 3,85 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

Do Itálie jedině po italsku

Jestliže se budeme bavit o nejlepších světových soutěžích elegance klasických automobilů, z průměru jich vystupuje zejména

Portu vs. Podílové fondy

Podílové fondy se stávají čím dál tím populárnější investiční variantou mezi veřejností, a v tomto

Portu běží naplno a vylepšuje

V tomto týdnu spustilo Portu plný provoz pro neomezený počet klientů. Po ukončení testovací fáze, ve které se k

šťastná holka

Lze za peníze koupit štěstí?

„Všechno, co se dá spravit penězi, je laciné,“ zní jeden z nesmrtelných citátů slavného německého spisovatele. Erich Maria

pasivni-investovani-uvodka

Je pasivní investování za zenitem?

“Žádný investor přece nebude chtít dosáhnout pouze průměrného výnosu”, tak komentovali manažeři aktivně spravovaných fondů vznik vůbec prvního

Novinky na Portu

Představení aktuálních novinek na Portu

V úterý 23. července proběhl další webinář, ve kterém jsme představili aktuální novinky na Portu. Než se ale dostaneme k novinkám, krátce jsme zhodnotili, jak se nám prozatím daří v roce 2024.