Search
Close this search box.

Rozhovor s Jakubem Valníčkem – Je investice do kryptoměn stále dobrý nápad?

Kuba-crypto

Tento rozhovor byl původně publikován na serveru Newsgate 5. 5. 2023 a převzatý na blog Portu 12. 5. 2023.

Kryptoměny byly, jsou a budou silně volatilní, což je dáno především malou tržní kapitalizací. V době největšího boomu v listopadu 2021 dosahovala celková kapitalizace kryptoměn obdobné úrovně jako kapitalizace firmy Apple, v současnosti jsou kryptoměny zhruba na polovině. Stačí tak poměrně impuls, aby se ceny kryptoměn výrazně pohnuly.

Pokud tuto vlastnost investoři akceptují a zároveň věří myšlenkám, které za kryptoměnami stojí, pak pro ně může dávat smysl kryptoměny do svého portfolia zahrnout. Neměli bychom ale opomenout rizika, která se s investováním do kryptoměn pojí. Investoři by si měli ověřit protistranu, se kterou jednají a nikdy by neměli věřit lidem či platformám, které slibují „garantovaný“ výnos, který sami nedokáží vysvětlit, říká v rozhovoru Jakub Valníček, projektový manažer v Portu.

Jak se chovají investoři do kryptoměn? Preferují je před investicemi do jiných aktiv?

Jsem rád, že se většina investorů na platformě Portu Crypto chová podle zásad odpovědného investování, tedy že platformu využívají pro dlouhodobé a pravidelné investice. Data jasně ukazují, že i když byste začali investovat v listopadu 2021, kdy byly ceny na vrcholu a investovali byste pravidelně stejnou částku, byli byste nyní v plusu i po propadech v roce 2022.

Naši investoři si uvědomují, že kryptoměny by měli zastupovat spíše menší část v jejich investičních portfoliích. Využívají proto i další, poněkud tradičnější investiční nástroje, kterými jsou ETF sledující globální akciové a dluhopisové indexy, které sice nenabízí tak vysoký potenciál ke zhodnocení, historicky však nabízí nižší volatilitu. Investice do kryptoměn bych přirovnal spíše k investicím do alternativních forem investování, jakými mohou být sběratelské předměty či akcie menších až startupových společností.

Dá se předpovědět, jaký bude vývoj ceny Bitcoinu v návaznosti na regulaci MiCA?

MiCA (Markets in Crypto-Assets) je důležitým milníkem pro poskytovatele kryptoslužeb v EU, jelikož jim dodává právní rámec, v rámci kterého mohou fungovat. Pro uživatele těchto služeb by se měla zvýšit bezpečnost, jelikož k provozování kryptoslužeb bude zapotřebí licence národního regulátora, v případě Česka tuto licenci bude udělovat ČNB.

Neřekl bych, že se sektor kryptoměn oprostí od všech podvodných stránek a jiných scamů, ale uvědomělí zákazníci si budou moct ověřit, že jednají s důvěryhodnou službou.

Bitcoin a jeho cena je řízena nabídkou a poptávkou. MiCA samotná na jeho vývoj nemá přímý dopad, avšak dodá tradičním institucím jako jsou banky či penzijní fondy jasné pravidla, pokud se rozhodnou Bitcoinem zabývat.

Může člověk investovat přímo do blockchainu?

Blockchain je pouze technologie, typ databáze, do které kryptoměny zapisují jednotlivé transakce. Díky různým ověřovacím mechanismům (proof-of-work, proof-of-stake) zajišťují bezpečný chod sítě, aby nedocházelo k dvojitému utrácení mincí, které již uživatel utratil.

Investor, který by chtěj investovat do blockchainu může zvážit investovat do Bitcoinu, který má nejrobustnější blockchain odolný vůči jiným útokům, případně do kryptoměny Ethereum, která v loňském roce přešla na proof-of-stake.

Co považuješ z investičního hlediska za nejbezpečnější kryptoměny?

Tato otázka nemá správnou odpověď, jelikož v investicích vždy balancujeme výnos a riziko. Osobně se považuji za konzervativnějšího investora do kryptoměn, většinu mých krypto investic proto tvoří ustálenější kryptoměny jako jsou Bitcoin a Ethereum, mám ale také menší investici v dalších kryptoměnách, kde jde z mého pohledu spíše o spekulaci než o racionální investici.

Jak moc se kryptoměnový trh změnil od krachu FTX?

S krachem 2. největší kryptoměnové burzy přišel i propad u velké části kryptoměn a trh byl pod silným tlakem, jelikož s FTX bylo provázáno spoustu dalších poskytovatelů krypto služeb. Na vině nebyly kryptoměny samotné, ale lidé, kteří kryptoměny používali jako roušku, za kterou schovávali své nekalé praktiky. Trh se tak očistil od podvodných projektů, které slibovaly vysoký výnos bez práce.

To je doufám za námi a je vidět, že se nyní znovu začíná projevovat silný fundament především u Bitcoinu, který nabízí zajímavou alternativu především vůči držení tradičních fiat měn v klasických bankách.

Na jakých trzích a proč nejčastěji v Portu obchodujeme?

U kryptoměn je z hlediska českého práva ten problém, že nebyly uznané jako cenný papír a zdanění výnosů z jejich obchodování je stále nejasné. Proto osobně využívám k investování instrumenty typu ETP na kryptoměny, které se chovají jako známé ETF na S&P 500. Jsou to tedy burzovně obchodované cenné papíry, které jsou plně kryty podkladovými kryptoměnami. Investování přes tuto možnost mi dává výhodu jasného daňového režimu a možnosti využití časového testu.

Vidíš v kryptoplatbách budoucnost?

Již teď je možné kryptoměnami zaplatit například v Alze, občas dokonce i v kavárně nebo za dovolenou. Dokud ale nedojde k vyšší adopci, a tím pádem k nižší volatilitě u hlavních kryptoměn, nedokážu si představit, že se z kryptoměn stane hlavní platidlo, které budeme využívat ke každodenním transakcím.

Jak se v Portu stavíme ke stablecoinům?

V Portu neděláme investiční doporučení, které podléhá přísné regulaci ze strany ČNB, ať už jde o tradiční ETFka nebo o kryptoměny. Snažíme se o edukaci našich klientů formou blogu, podcastů a také pravidelných newsletterů, aby byli schopni sami posoudit rizikovost a výnosnost jednotlivých investičních příležitostí.

Já osobně pro stablecoiny nemám využití, navíc jsou podle mě náchylné k možným problémům s likviditou a takzvaným depegem, tedy situaci, kdy se hodnota stablecoinu odchýlí od měny, na kterou má být navázán.

Vidíš nějaké souvislosti mezi kosíláním akciového a kryptoměnového trhu?

Zastánci kryptoměn by byli rádi, kdyby tomu tak nebylo, ale především v období nízkých úrokových sazeb a obecného růstu byla korelace akciových a kryptoměnových trhů velmi silná. Stejně tomu bylo i v minulém roce, kdy jsme zažili propady u obou typů aktiv, ovšem v letošním roce to vypadá, že k určitému oddělení doopravdy dochází. Bitcoin od začátku roku přidal více než 75 %, hlavní akciové indexy vyrostly pouze o jednotky procent. Pokud tomu tak bude i nadále je však věštěním z křišťálové koule.

 

____________________________________

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

– Článek není investičním doporučením

– Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů

– Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové

– Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích

– Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 3,85 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

Finanční předsevzetí pro rok 2024

S novým rokem máme příležitost stanovit si nové cíle. Ty mohou mít různou podobu. Co takhle dát si finanční předsevzetí, která budete dodržovat?