Search
Close this search box.

Pasivní investování překonává další mety

Investování pro začátečníky

Rozvoj burzovně obchodovaných fondů (ETF) je jediným převratným trendem v odvětví správy aktiv za posledních 20 let. O pasivním investování, jehož ztělesněním je indexové investování prostřednictvím ETF, bylo napsáno mnoho. My v krátkosti vyzdvihneme dvě klíčové výhody pasivního investování. Nižší poplatky a s nimi spojené vyšší výnosy. Poté se podíváme na vývoj pasivního investování a na mnoho milníků, kterých tato nejefektivnější forma správy peněz dosáhla.

V dlouhodobém horizontu, např. 15 let, jen minimum fondů dokáže překonat své benchmarky – akciové indexy. Ve Spojených státech dosahuje podíl fondů investujících do společností s velkou tržní kapitalizací, které nedosahují výkonnosti indexu S&P 500, až 92,19 %.

unds
Podíl fondů, které v určitém časovém horizontu překonávají své příslušné akciové indexy.

Nejedná se pouze o anomálii. Skutečnost, že velká část aktivně řízených fondů nedokáže překonat jednoduché pasivní investování, potvrzují údaje z Evropy. V případě evropských akcií je po deseti letech podvýkonnost akciového indexu S&P Europe 350 až 92,84 %. Pokud vezmeme v úvahu eurozónu, podíl fondů s podvýkonností vzroste na 96,14 %.

To však není vše. Opět je třeba připomenout, že aktivní správa peněz obecně vyžaduje také vyšší náklady, a tedy i vyšší poplatky investorů. K tomu však na základě historických údajů nedochází, což tedy naznačuje, že se běžným lidem více vyplatí investovat pasivně do indexů. Dobrou zprávou je, že tak činí stále více investorů.

funds-eu-1024x539
Podíl fondů, které v určitém časovém horizontu překonávají své příslušné akciové indexy.

Rekordní rok pro pasivní investování

O tom, že se stále více lidí rozhoduje pro pasivní investování, svědčí skutečnost, že dluhopisové ETF v Evropě zažily nejlepší rok v historii, když přilákaly 63 miliard dolarů. Investory k dluhopisům přilákaly jejich vysoké výnosy s pevným výnosem a potenciál růstu cen, protože se očekává pokles úrokových sazeb.

Nebyly to však jen dluhopisové ETF, kterým se dařilo. Odvětví ETF zažívá celosvětový boom a na konci roku dosáhlo nových milníků. Odhaduje se, že aktiva investovaná do ETF na celém světě dosáhla na konci roku 2023 přibližně 11,63 bilionu USD, což je o 25,6 % více než v předchozím roce.

Za rok 2023 vložili investoři do ETF více než 975 miliard USD, což je po roce 2021 druhá nejvyšší částka v historii, a jen v prosinci to bylo 172 miliard USD. Jedná se o 55. měsíc v řadě, kdy odvětví burzovně obchodovaných fondů zaznamenalo čistý příliv kapitálu.

Rekordním tempem roste také nabídka nových ETF. V loňském roce jsme zaznamenali 543 nových ETF, což je nejvyšší počet v historii. Celkový počet ETF dosáhl 11 869 od 731 poskytovatelů. Mezi nejnovější ETF již patří například bitcoinové ETF.

Od roku 2010 roste hodnota ETF tempem 15 % ročně a očekává se, že tento trend bude pokračovat i v následujících letech. Pokud tempo růstu z posledních let zůstane konstantní, v roce 2028 se odvětví ETF zdvojnásobí na 21,1 bilionu USD.

Portu je pasivní investování

V Portu již dlouho chápeme, že pasivní investování je pro obyčejné lidi tou nejlepší volbou. Jeho zpřístupnění se stalo hlavním cílem naší firmy a jsme rádi, že se nám to daří, o čemž svědčí i to, že jsme v roce 2023 dosáhli téměř čtvrt milionu uživatelů.

Ti si u nás mohou založit Portfolia na míru, investovat do tematických nebo vlastních strategií, investovat s důrazem na udržitelnost nebo se rozhodnout pro kryptoměny a dětské účty. Nově můžete pro dlouhodobé pasivní investování využít i Důchodový účet.


Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 4,1 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

Představení strategie: Asie – Pacifik

Portu nedávno spustilo novou službu – tematické investování. Zatímco při běžném investování na Portu investujete do portfolií složených