Search
Close this search box.

FinTech Review – CBDC hackathon a datový Oscar pro Prahu

Přinášíme vám deset nejdůležitějších zpráv a událostí ze světa FinTech a ekonomiky tohoto týdne.

  1. Barclays bude hostit CBDC hackathon. Cílem akce je prozkoumat potenciál CBDC pro budoucnost plateb a podpořit zapojení tohoto odvětví do nových trendů. Hackathon se bude skládat z řady programovacích výzev, které budou simulovat používání digitální měny centrální banky (CDBC) a standardních FIAT měn.
  2. Německo investuje do fotovoltaiky plovoucí na moři. Plovoucí fotovoltaické ostrůvky nizozemsko-norského startupu SolarDuck se připojí na budoucí tzv. offshore (mimo pobřeží) větrné turbíny v Severním moři. Budou používat i jejich ukotvení a kabely. Kapacita pilotního projektu má být 0,5 MW a na vodní hladině by měl být už v 2023. Německo usiluje o zbavení se energetické závislosti na Rusku.
  3. Naděje pro věřitele Sberbank. Zkrachovalé Sberbank hrozí koncem roku kvůli sankcím ztráta přístupu do svých systémů. Ztráta licence na software by přitom pro průběh insolvence měla vážné důsledky. ČNB proto podpořila kroky vedoucí k rychlému prodeji portfolia banky. Soud zároveň jmenoval dosavadní likvidátorku předběžnou správkyní.
  4. Vyšší sazby zvyšují zisky bank. Komeční banka za půl roku meziročně vydělala o 60 procent víc z hlediska čistého zisku. Raiffeisenbank stoupl zisk o téměř 80 procent a Spořitelně o 67 procent.
  5. Praha získala datového Oscara. Pražský institut plánování a rozvoje dostal v San Diegu prestižní cenu za práci s geoinformačními systémy. Má detailnější mapy než Google a použít je může každý.
  6. Sklady se zaplňují roboty. Čeští robotičtí skladníci jsou z dílny Technické univerzity v Liberci (TUL) a technologického startupu IdeaStorage. Jeden z nich prý umí zastoupit minimálně tři živé skladníky. A když je potřeba doručit box se zbožím na vyskladňovací místo, zvládne to průměrně dvacetkrát za hodinu. Můžou pracovat 24 hodin denně, unesou až 25 kilogramů nákladu, přemísťují a třídí balíky v plastových boxech.
  7. Domácnosti utrácely ze strachu, zaměstnanost se zvýšila v oblasti služeb. Podle odhadu statistiků ekonomika ČR za druhé čtvrtletí meziročně vzrostla o 3,6 procenta. Důvodem je odložená pandemická spotřeba, ale také strach z dalšího zdražování. Mnozí lidé si nakoupili do zásoby a nyní již budou své útraty omezovat. Oproti minulému roku se znatelně zvýšila zaměstnanost především v obchodě a v ubytování. Celková zaměstnanost meziročně vzrostla o 123,2 tis. osob. 
  8. Hodnota MicroStrategy klesla o miliardu dolarů. Michael Saylor předal roli výkonného ředitele v MicroStrategy (MSTR) svému zástupci a stal se výkonným předsedou, přičemž se chce zaměřit výhradně na nákup bitcoinů. Společnost drží přibližně 130 000 BTC jejichž hodnota oproti jejich pořizovací ceně klesla o přibližně miliardu dolarů (z 4 na 3 miliardy). Akcie společnosti letos klesly asi o 50 %.
  9. ČNB ponechala úrokové sazby na 7 %. Dvoutýdenní repo sazba tak zůstává na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. Rada poprvé hlasovala v čele s guvernérem Alešem Michlem. Bankovní rada současně rozhodla, že ČNB bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.
  10. Česká spořitelna umožní nákupy akcií z mobilu. Stane se tak ještě letos na podzim. Nákup akcií bude probíhat prostřednitvím aplikace George. Banka přitom sáhne po řešení, které už v praxi funguje – rakouská Sparkasse, která je taktéž vlastněná skupinou Erste, totiž svým klientům nákupy akcií přímo z mobilní aplikace George nabídla loni.

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Nejnovější články

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 3,85 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

Psychologie a investování

Investování na akciových trzích může být obchod s vysokým rizikem a zároveň vysokou odměnou. Zatímco

znamky

Vzácné známky trhají aukční rekordy i v roce 2024!

Většina lidí je toho názoru, že sbírání známek je mrtvé. Jenže tento názor přetrvává již déle než 100 let! Jenže po více než 180 letech od vydání první známky je sbírání stále velmi živé, o čemž svědčí téměř vyprodané aukce po celém světě a rekordní ceny, které vzácné známky dosahují.